• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony gospodarcze "Lubań" - reaktywacja

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.885 27 9
...ale zestaw blaszek też będzie potrzebny:
Może nie bedzie potrzebny...
Akurat pomost, barierki i stopnie wytrawione przez Freda z blaszki 0,2mm były zdecydowanie za cienkie (tak ze 2x). Te elementy były oryginalnie dość masywne, wykonane z grubych kątowników i desek: https://imgproxy.geocaching.com/fb7...e69615f6d61737a796e795f303130365f32352e6a7067
Cały pomost z barierkami dałoby się więc wydrukować, zachowując rozsądne przeskalowanie:

Luban-krotki-2.jpg

Poręcze można sobie wygiąć z cienkiego drucika.
Problemem będą tylko kraty w okach, bo chwilowo nie wiem, jak i z czego (poza trawieniem) je zrobić.

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.885 27 9
Przez miniony tydzień podciągnąłem projekt do przodu. Pozostały detale i kosmetyka.
Dach może stanowić osobny element, ale docelowo raczej zespolę go w jedną bryłę z nadwoziem. Z krat w oknach zrezygnowałem całkowicie, bo patrząc na zdjęcia oryginałów, to w TT ich pręty powinny mieć jakieś 0,08 mm. Ewentualnie trzeba będzie wkleić sobie w okna pręciki ze struny 0,18 mm.

Poniżej parę zrzutów:
Luban-krotki-3.jpg

Luban-krotki-4.jpg

Luban-krotki-5.jpg

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
7.080 149 0
Tadziu, a się przeskalować do N? Samą budę, powiedzmy, bo "osprzęt" to ja dawno temu wytrawiłem (z Piotrkiem oczywiście). Tylko się pomyliłem m w wymiarach okien i tak zostało :)

Mam gdzies chyba zdjęcia kilku wagonów jakie stały na Dw. Zachodnom, onegdaj, czyli tak z 15-20 lat temu :D

Niejeden+

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Z krat w oknach zrezygnowałem całkowicie, bo patrząc na zdjęcia oryginałów, to w TT ich pręty powinny mieć jakieś 0,08 mm. Ewentualnie trzeba będzie wkleić sobie w okna pręciki ze struny 0,18 mm.
Wytrawione z blachy 0.1 mm będą bliższe oryginałowi

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.885 27 9
Wytrawione z blaszki 0,1mm to będa się gięły od samego patrzenia. ;)
Oczywiście najlepiej byłoby wytrawić wszystkie dodatki (pomosty i kratki w oknach) z blaszki 0,2mm. Niestety, trawienie stało się ostatnio dość słabo dostepną technologią w porównaniu z drukarkami 3D, które na dobre zagościły już pod strzechami.

@mae , kalki to mam jeszcze własne, które robiłem na wagony od Freda.