Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
To raczej nie będzie takie proste bo Fred zrezygnował z działalności i nie ma dostępu do jego projektów. Pozostaje rynek wtórny. Czasem coś się pojawia.
Temat zrobił się trochę off-topiczny, ale jakby znalazło się więcej chętnych, to mógłbym rozrysować je do druku 3D.
Dla samego siebie nie miałem wystarczająco silnej motywacji....
Temat zrobił się trochę off-topiczny, ale jakby znalazło się więcej chętnych, to mógłbym rozrysować je do druku 3D.
Dla samego siebie nie miałem wystarczająco silnej motywacji....
Wycieczki na skróty często kończą się nadłożeniem drogi...
Poza tym, te wagony z FB wyglądają na mocno uproszczone.
Wolę wydłubać coś samodzielnie. Przynajmniej będzie gwarancja, że wszystko bedzie pasowało. Poniżej mała przymiarka:
Może nie bedzie potrzebny...
Akurat pomost, barierki i stopnie wytrawione przez Freda z blaszki 0,2mm były zdecydowanie za cienkie (tak ze 2x). Te elementy były oryginalnie dość masywne, wykonane z grubych kątowników i desek: https://imgproxy.geocaching.com/fb7...e69615f6d61737a796e795f303130365f32352e6a7067
Cały pomost z barierkami dałoby się więc wydrukować, zachowując rozsądne przeskalowanie:
Poręcze można sobie wygiąć z cienkiego drucika.
Problemem będą tylko kraty w okach, bo chwilowo nie wiem, jak i z czego (poza trawieniem) je zrobić.
Przez miniony tydzień podciągnąłem projekt do przodu. Pozostały detale i kosmetyka.
Dach może stanowić osobny element, ale docelowo raczej zespolę go w jedną bryłę z nadwoziem. Z krat w oknach zrezygnowałem całkowicie, bo patrząc na zdjęcia oryginałów, to w TT ich pręty powinny mieć jakieś 0,08 mm. Ewentualnie trzeba będzie wkleić sobie w okna pręciki ze struny 0,18 mm.
Tadziu, a się przeskalować do N? Samą budę, powiedzmy, bo "osprzęt" to ja dawno temu wytrawiłem (z Piotrkiem oczywiście). Tylko się pomyliłem m w wymiarach okien i tak zostało
Mam gdzies chyba zdjęcia kilku wagonów jakie stały na Dw. Zachodnom, onegdaj, czyli tak z 15-20 lat temu
Z krat w oknach zrezygnowałem całkowicie, bo patrząc na zdjęcia oryginałów, to w TT ich pręty powinny mieć jakieś 0,08 mm. Ewentualnie trzeba będzie wkleić sobie w okna pręciki ze struny 0,18 mm.
Wytrawione z blaszki 0,1mm to będa się gięły od samego patrzenia.
Oczywiście najlepiej byłoby wytrawić wszystkie dodatki (pomosty i kratki w oknach) z blaszki 0,2mm. Niestety, trawienie stało się ostatnio dość słabo dostepną technologią w porównaniu z drukarkami 3D, które na dobre zagościły już pod strzechami.
@mae , kalki to mam jeszcze własne, które robiłem na wagony od Freda.