• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony do przewozu cementu

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
Na rynku nagle wysyp wszystkiego, a więc czas się zastanowić jak te nowości zestawimy :p. Obecnie marzy mi się zestaw ET22 wraz z wagonami przewożącymi cement.

Czy mogłaby jakaś obeznana osoba podać nazwy tych wagonów? Znam z oznaczenia osobiście jeden, a kilka rodzajów widziałem na torach. Gdyby były jakieś szkice, rysunki bądź wymiary również z chęcią przyjmę :).

Czy są jakieś modele tych wagonów w skali H0? Wiem, że Ostbahn ma na swojej stronie kita do samodzielnego złożenia. Nie mogę jednak znaleść innych zdjęć niż tych ze strony.

Będę wdzięczny za wszelkie info :)

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 12 2
U nas są to wagony typu 408S. Jeżeli się nie mylę, to produkowała je fabryka w Świdnicy. Innym typem wagonów do przewozu cementu są wagony typu 419S niegdyś częsty gość na łódzkiej EC4. Jakiś czas temu zniknęły... Piękny wagon...

P

ps

Gość
Innym typem wagonów do przewozu cementu są wagony typu 419S niegdyś częsty gość na łódzkiej EC4
Wagony 419S były wykorzystywane do przewozu popiołów - chociaż w fazie projektowej zakładano ich wykorzystanie również do przewozu cementu.
Właścicielami tych wagonów były i są elektrociepłownie ale i również np. kopalnie wapienia. Część wagonów jest dalej w ruchu, część elektrociepłowni się ich pozbyło (sprzedało innym użytkownikom, również za granicę np. NACCO).

co do Bramosów wykonanie nie jakieś powalające
Model firmy Bramos - czyli typ 450.0 seria Uacs ex seria Raj - ma kilkanaście lat.... A bliźniaczy wagon typu 450.1 - o innej ostoi - czeskiej firmy ZERBA jest jeszcze parę lat starszy, ale za to miał pomosty i drabinki wykonane jako fototrawione (!).

jednak czeskie mają nieco inną konstrukcję niż nasze, najbardziej rzucają się w oczy szpiczaste zakończenia gruszek
Te czeskie trafiły również do prywatnych użytkowników w Polsce i aby dostosować wagony do skrajni międzynarodowej (czeskie mają tzw. ograniczone użytkowanie tylko do wybranych krajów) te "spice" zostały ...poucinane.
W barwach czeskich właścicieli te wagony można spotkać w Polsce - i to w obu typach (450 i 450.1/495).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 7
Tabor 1
Tabor 2
Tabor 14
Tabor 4