• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wagony amerykańskie

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
41 1 0
Panowie tylko nie bijcie.

Szukam w Polsce modeli wagonów amerykańskich w skali HO -najlepiej jakiś zestaw 4-5 wagonów (od razu napiszę że nie szukam ich od dzisiaj tylko od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć). Ktoś coś?

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.557 39 4
Tu:
GIEŁDA znajdzie kolega 2 wagony Union Pacific. Wydaje mi się, że również kolega @krakowiak wystawiał tabor amerykański, na pewno lokomotywy, ale czy wagony to nie pamiętam. Na OLX jeden boxcar Athearna za 150pln.
Chyba, że chodzi o pasażerskie wtedy będzie problem bo nie przypominam sobie zbytnio takich ofert na forum.

OP
OP
M

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
41 1 0
Dziękuję za odpowiedź, tak ,chodzi o wagony towarowe. A w sklepach w Polsce coś znajdę w ogóle bo tak jak pisałem nic nie znalazłem. A jeszcze mam pytanie czy w lokomotywach spalinowych firmy Athearn sprzęgi będą pasowały ze sprzęgiem firmy Piko nr.56043

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
5.016 10 2
Wagony towarowe np. tu :
https://www.ebay.de/b/Modelleisenba...arn&Produktart=Güterwagen&Spur=H0&mag=1&rt=nc
czy w lokomotywach spalinowych firmy Athearn sprzęgi będą pasowały ze sprzęgiem firmy Piko nr.56043
Aktualne sprzęgi US (dawniej bywały inne) są kompatybilne niezależnie od producenta. Jako że Piko dopiero wchodzi na rynek US można oczekiwać, że sprzęgi będą pasowały do już istniejących.

Natomiast starsze modele lokomotyw i wagonów miały często inne sprzęgi, które nie dają się łączyć ze współczesnymi (ale poza starszymi wagonami Rivarossi są łatwe do wymiany).

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.407 2 5
OP
OP
M

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
41 1 0
Z tym że mi chodzi o sam sprzęg (pomijam ich gniazda mocowania) czyli np. mając lokomotywę ze sprzęgiem firmy Athearn z pierwszego obrazka i wagon ze sprzęgiem Piko (z drugiego obrazka) czy się to połączy?

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.169 23 0
Żeby nie było zaskoczenia ze sprzęgami "piko" - montowanymi do gniazda NEM. Z tego co pamiętam, są co najmniej dwie wersje wysokości na jakiej jest montowany sam sprzęg "knuckle" w stosunku do trzpienia wsadzanego w gniazdo NEM - centralnie i wysoko. Na dodatek trzpienie występują w różnej długości.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 7
Tabor 1
Tabor 2
Tabor 14
Tabor 4