• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budowa Wagon zbiornikowy typ 408S

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
71 0 0
Żeby nie było, że nic się nie dzieje, kilka fotek - kilka może nieszczególnych - z początków budowy takowego wagonika:

Najpierw zamiast zwyczajowej okładki to co przyszło do mnie w kopercie - przecież koperty nie fotnę ;-D

part01.jpg

Na początek poszła ostoja, belka grzbietowa sprawiała trochę kłopotów, ale w końcu się jakoś udało
part02.jpg

A tu już pod koniec jej składania, brakuje już tylko kilku poprzecznic
part03.jpg

Po ich uzupełnieniu zrobiłem sobie przymiarkę do wózków, a co. Same wózki już miałem wcześniej zrobione.
Ta tarcza szlifierska po lewej trzyma całość żeby nie odjechała - osie są na łożyskach kulkowych, a dom mam ciutkę pochyły i to już wystarcza by całość całkiem żwawo mi odjeżdżała...
part04.jpg

A tu już nadbudówka, z góry i z dołu. O dziwo nawet udało się to spasować wszystko razem
part05.jpg part06.jpg

W międzyczasie ostoja dorobiła się zderzaków i przestała już wyglądać jak przypadkowe zbiorowisko ceowników, tylko jak kawałek wagonu
part07.jpg

Oczywiście nie mogłem się powstrzymać, żeby nie poskładać posiadanych już elementów próbnie jak się to całe razem prezentuje
part08.jpg

Na razie tyle. Bryła już w zasadzie gotowa, teraz pora na babranie się ze szczególikami, mam nadzieję, że wkrótce będe mógł pokazać ciąg dalszy.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
uboottd

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
71 0 0
Wyciąłem kółka ze spienionego pcv, skleiłem razem i obtoczyłem na kształ, czyli chyba nie łapie się pod 'konkretna' technologia ;-)

OP
OP
uboottd

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
71 0 0
Myślałem o tym, ale jakoś nie byłem przekonany do tego. jednak to spienione pcv ma też wadę - w niektórych obszarach porobiła się brzydka chropowatość, stąd kolorki na prawych zbiornikach - różne próby pozbycia się tego.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.782 12 2
Z blachy można wyoblać, ale nikt nie chce przyjąć takiego zlecenia. Ja w moim 408S lutowałem z kawałków blach, ale prawidłowy kształt ciężko uzyskać.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
Co by była powtażalność zawsze można wykonać jeden a następnie odlać z żywicy. zawsze można by też do środka wsadzić jakąś nakrętke

OP
OP
uboottd

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
71 0 0
Myślałem też o wydruku 3D, wtedy już z włazami, nasadami pod rury itp, ale stwierdziłem, że skoro stoi u mnie tokarka to należy ją używać ;-)

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Te zbiorniki to prosta sprawa ,wystarczy dobrze wykonany model matka ,silikon , żywica poliestrowa np F 38 i już .
Ba można tak zrobić żeby były puste w środku .;)

Konrad 0

Moderator Skala 0 (1:43.5)
Zespół forum
Reakcje
300 0 0
Zbiorniki powinne być lekkie (wszystkie razem ze 50-max.100g), a wagon dociążony do 250-300g jak najniżej np pod nadbudową.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
uboottd

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
71 0 0
A gdzieś już zdjęcie wózka dawałem... ale proszę:

Tu jeszcze z otwartymi maźnicami i niekompletnym hamulcem

Ta metoda vacuformy mnie jednak nie przekonuje - mam wrażenie, że więcej pracy kosztowałaby później obróbka dwóch połówek zbiornika i sklejenie tego razem (no bo na raz przecież nie da rady) niż sprzątanie warsztatu po toczeniu tego pcv ;-)

No to wagę już przekroczyłem - 510g całość (200 podwozie - z czego wózki 140, i 310 zbiorniki z nadbudówką). Z tym że podwozie jeszcze przytyje, a góra już nieznacznie. A wydawało mi się, że robię to takie wiotkie... Ostoja i wózki są z blachy 0.3mm, a nadbudówka 0.2mm. Planowałem zalać belkę grzbietową cyną w środku, ale chyba z tego zrezygnuję w takim razie...

Konrad 0

Moderator Skala 0 (1:43.5)
Zespół forum
Reakcje
300 0 0
Czy w maźnicach są łożyska toczne...? Jeśli tak to waga 500 g jest do przyjęcia. Rozumiem, że z 310 g to główny ciężar nadbudówki a nie zbiorników...?

OP
OP
uboottd

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
71 0 0
Tak, łożyska są toczne. Z tą wagą tak mniej więcej pół na pół, ale z drugiej strony to środek ciężkości aż tak wysoko znów nie wypada.