• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

WAGON Z 1924 ROKU NA ZŁOMIE

Reakcje
1 0 0
Witam

Ostatnio odwiedzam różne lokalne złomowiska i udało mi się dziś znaleźć w jednym stary wagon, który po czymś, co można by nazwać odnowieniem ma służyć na budowie za barak, ale owy wagon, miał na ramie tabliczki znamionowe o następującej treści

Dessauer Waggonfabrik
Aktlengesellschaft
Dessau 1924.

Może ktoś potrafi coś więcej napisać na temat tego wagonu?

Mnie nasuwa sie taka niemiła myśl, że może były jakieś osoby, które przeżyły w nim swoją ostatnią podróż, a może sie mylę?

Oczywiście po trudnych negocjacjach udało mi sie zakupić jedną tabliczkę, ale złomiarz jak zwęszył jelenia to mi 3 razy podnosił cenę, a drugiej za nic nie chciał sprzedać, a wagon zaraz jedzie na budowę i wtedy klops

Załączniki

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.662 35 0
Ja znalazłem w naszej okolicy takie odcinki torowiska (okolice szopy dla WM-ek)z takimi opisami jak w załączonych foto.
Dzisiaj byłem na spacerze w okolicy stacjii i zauważyłem, że te odcinki powolutku są rozbierane i zapewne uszlachetniają swoją obecnością piece hutnicze. Także hydrant(datowany z tego co pamiętam na okres II wojny posiada opis w języku niemieckim) przy prawym torze na Ostrów wydaje się tylko czekać na rodzimych "kolekcjonerów" spod sklepu.
Dzisiaj także w okolicy nieistniejących już młynów stał sobie wagon gospodarczy opisany "Wyciągarka" (we wnętrzu znajduje się zapewne jakiś silnik spalinowy bo w dachu jest końcówka tłumika) nie jest to pewnie wielki rarytas ale zwróciłem uwagę na szczegóły i opis nastawiacza hamulca (tabliczki producenta nie było niestety już na nim) w języku niemieckim co sugeruje pochodzenie a rozwiązania technicze wiek egzemplarza.
Bardzo podobny wagon nieszczeje od wielu lat naprzeciw dworca PKP ale podchodząc tam ryzykuje się omentalny mandacik od wyrozumiałych SOK-istów.
Polska to naprawdę fatalny kraj w temacie zachowania i ocalenia zabytków, kolejowe mam wrażenie mają szczególnego pecha do braku zainteresowania.

Załączniki

• 108,5 KB Wyświetleń: 602
  • 135 KB Wyświetleń: 602
  • 104,3 KB Wyświetleń: 600
  • 113,4 KB Wyświetleń: 602
  • 90,7 KB Wyświetleń: 606
  • 111,1 KB Wyświetleń: 607
  • 69,8 KB Wyświetleń: 604