• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagon węglarka typu Wh

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.932 32 2
Aby wykorzystać posiadany sprzęt warsztatowy mam w planach za jakiś czas wagon wąskototowy, a nie chcę powielać modeli kolegow, które już powstały więc pomysł padł na wagon węglarkę Wh. Prosta konstrukcja sprawia że model byłby niedrogi i prosty w montażu również jako zestaw, możnaby więc cały skład niedrogo skompletować. Ostoja - odlew metalowy, góra - żywiczny plus elementy fototrawione jak pomost hamulcowego. Czy oprócz pasjonatów wąskotorówek górnośląskich taki wagon zadowoliłby również innych?

Załączniki

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
A może węglarka Górnośląskich Kolei, z tym, że 4 osiowa? Było ich więcej, przez co była bardziej popularna :)

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.932 32 2
Też o niej myślałem, jest co prawda już bardziej złożona. Ale tych dwuosiowych podobno też były duże ilości, chociaż nie mam pojęcia ile.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.588 19 0
Modele wagonów typu Ziehla w skali H0e byłyby bardzo pożądane, ale raczej takie, jakie jeździły na kolejach o prześwicie 750mm. Wówczas byłoby co podpiąć pod nasze "bemowskie" Lxd2. Przyznam się, że nie kojarzę wagonów serii Wh (dwuosiowych) na kolejach 750mm, a jedynie same czteroosiowe, m.in. na kolejce Kaliskiej, Nałęczowskiej, Jędrzejowskiej. Być może były jakieś egzemplarze, ale jednak bezpieczniej skupić się na tych czteroosiowych. Klientów na modele wagonów o prześwicie toru 785 mm będzie dużo mniej, niż na 750mm. Natomiast kolekcjonerzy modeli na tor 750mm na pewno będą chętni na taki dobrze wykonany model w rozsądnej cenie ;).

K

KiersNo

Gość
mam w planach za jakiś czas wagon wąskototowy, a nie chcę powielać modeli kolegow
A ja był bym za tym żebyś zrobił 60W/2 i 69W. Jak zrobisz je odlewane a tylko biżuterię z blach to będzie super. Doskonale wiem że są osoby dla których montaż wagonów z blach to "pestka", ale dla większości to brutalne zderzenie z rzeczywistością które kończy się wywaleniem "ulepka" do kosza.
Nasz chęci i możliwości to rób! Kibicuję i idę do piwnicy po świnkę skarbonkę.

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
A ja jestem za jakimś nowym projektem :) Szczególnie podoba mi się, że ktoś chce zrobić coś z GKW :)

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
419 4 0
Jeżeli można coś podpowiedzieć i jeśli to ma być coś z GKW , to również skłaniałbym Cię do produkcji modelu węglarki Ziehl'a 4 osiowej. Da to możliwość zrobienia modeli na 785mm i 750mm, tylko zmieniając system cięgłowo-zderzny, ponieważ tor modelowy dla jednego i drugiego został przyjęty jako 9mm.

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
180 0 0
Też jestem za Ziehlem. Fani GKW będą musieli ich kupić znaczną ilość, aby skład wyglądał realnie, a i na 750 było ich trochę.

jedynie same czteroosiowe, m.in. na kolejce Kaliskiej, Nałęczowskiej, Jędrzejowskiej.
No jeszcze Przeworsk i Cukrownia Brześć Kujawski.

A ja był bym za tym żebyś zrobił 60W/2 i 69W
To może 5Ww i 6Ww? Różnic konstrukcyjnych nie było dużo, ale jednak różnica w wysokości jest bardzo widoczna, szczególnie w składzie, foto poniżej. Tylko z dokumentacją bieda.

Załączniki

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Myślę że węglarka czteroosiowa system Ziehla byłą by rewelacyjna, co zaś się tyczy małej rumunki, przerobienie jej na wersję GKW raczej nie powinno stanowić problemu...

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.239 3 1
Dwuosiowe Wh oprócz 785mm jeździły (i jeszcze zdaje się są?) w Białośliwiu

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
430 2 1
No raczej żadna HF-ka nigdy takich wagonów nie ciągnęła :(
Jak już to lepiej Lyd2 :)
Co ciekawe z Bytomia do ZKD Gdańsk w latach 1979-80 trafiło ponad 60 tych wagonów, czyli całkiem sporo.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.472 7 0
Koledzy! Pomysł kol. Piotra66 na model wagonu jest bardzo ciekawy. Można przygotować go w dwóch wersjach: górnośląskiej i "bydgosko-wyrzyskiej", do samodzielnego złożenia. Wybór docelowy będzie zależał od preferencji wąskotorowych nabywcy. Osobiście preferowałbym taki wagon w wersji ze sprzęgiem centralnym i na tor 9mm tak, aby pasował do moich Lyd2. Nie jest to oczywiście modelowy tor 600mm ale dla kolejek o tym prześwicie muszę iść na kompromis. W odniesieniu do kolejek 600mm, to bardzo ciekawą kolekcję modeli taboru na tę szerokośc toru, wykonanych od podstaw (dokładnie w skali H0f, tor 6,5 mm, kolejka żnińska, połowa lat 70-tych) przedstawił p. Ryszard Burzykowski w którymś ze Światów Kolei. Wystawił je również na Model and Hobby w Poznaniu w 2008 r.
Fotka wagonu górnośląskiego Wh w Białośliwiu: http://785mm.cba.pl/dscf2753.jpg
Dzjęcie pochodzi ze strony: http://785mm.cba.pl/wkp_tabor.html

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.932 32 2
W taki razie będę planował w pierwszej kolejności węglarkę 4-osiową, ewentualnie następnie 2-osiową.