• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wagon ROBO 110AC 244520

Kuba88

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Cześć Panowie Koledzy,

Posiadam wagon ROBO 110ac 244520, oraz osobno oświetlenie wnętrza ROBO 2.0. Wyszukałem krótki tutorial, jak zamontować oświetlenie wnętrza, zdjąłem obudowę i zdziwiłem się, ponieważ nigdzie nie ma przewodów do podłączenia płytki oświetlenia, to normalne w tego typu wagonie?

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
775 35 5
To ciekawe, ja zawsze w wersjach bez oświetlenia miałem kabelki już przylutowane i wprowadzone do wnętrza wagonu.
Co prawda nie mam tego konkretnie modelu, ale w innych tak było, czyżby wyjątek?
Starsze wersje miały tylko blaszki w kołach. Nowsze mają również wyprowadzone kabelki do instalacji listwy oświetleniowej. Wagon kuszetka z Wrocławia jest z pierwszej edycji kuszetek, jeśli dobrze pamiętam i mogło być wówczas jeszcze tak, że te wagony nie miały wyprowadzonych kabli. Dziś to już standard, a montaż oświetlenia w wagonie to tak naprawdę 5 minut roboty, oczywiście używając dedykowanej listwy producenta. W wersjach bez wyprowadzonych kabli, należy je w pierwszej kolejności przylutować do blaszek przy zestawach kołowych i wprowadzić do wnętrza wagonu. Niestety trochę jest gimnastyki, jeśli chce się dobrze schować kabelki, ale jeśli komuś nie przeszkadzają, to nie jest aż tak duży problem.