• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagon motorowy SN 51-04

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Witam

Poszukuję informacji na jego temat.Jest to wagon motorowy ,który przed wojną pracował na kolei DOLINY SŁUPI (STB)i Słupskich kolejach powiatowych.Po wojnie trafił na PKP pod oznaczeniem SN 51-04.Czy ktoś wie jakie były jego losy ,może uchowała się fotka? Wiem,że używany był w Warszawie-istnieje fotografia tego pojazdu wykonana na terenie szopy Warszawa wschodnia.W załączniku fotografia wykonana na stacji Dębnica Kaszubska(Rathdamnitz-STB) w latach 30-tych gdzie pieszczotliwie pojazd ten nazywano "Laurą" pozdrawiam

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
@AdrianL :)
Ciekawy temat. Zapewne pytasz, bo opracowujesz model?;)
Ja nie wiedziałem, ale już wiem, że wagon ten miał dwie różne ściany boczne. Bardzo prawdopodobne jest, że po zlikwidowaniu wytwornicy gazu, zlikwidowano drzwi wejściowe do przedziału w.g i wtedy też przekonstruowano okna.
Teraz zdjęcia:
tw803_stolp_1_147.jpg budowo_365.jpg
Zdjęcia zaczerpnąłem stąd:
http://wolneforumgdansk.pl/viewtopic.php?t=2709&postdays=0&postorder=asc&start=0
tradycyjnie szukając czegoś zupełnie innego. Polecam poświęcić kilka chwil na lekturę tego i kilku innych, bardzo ciekawych wątków.

OP
OP
A

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Zbyszek-Temat na wolnym forum Gdańsk znam......bo sam go założyłem :)
Co do modelu-dobrze wyczułeś,aczkolwiek nie o sam model chodzi co o historię oryginału,która mnie interesuje.
Ściany wagonu różnią się od siebie, bo na jednej z nich były drzwi "techniczne"i drabinka związane z pewnością tak jak zauważyłeś z instalacją gazową.
Bardzo podobne pojazdy do dziś zachowano w stanie sprawnym u naszych sąsiadów.Mają prawie takie same czoła,jednak długość ścian oraz drzwi wejściowe różnią się od interesującego nas egzemplarza.

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
Zbyszek-Temat na wolnym forum Gdańsk znam......bo sam go założyłem :)
.
Wiem.:)
W książce o wagonach motorowych jest rysunek Pana R. Kromy i na przekroju ściany boczne są identyczne. Nie sądzę, by autor popełnił błąd.
Mnie np. bardzo zaintrygowała doczepa do Laury, którą widać na zdjęciu lotniczym. Jak wyglądała i jakie są jej dalsze losy.

OP
OP
A

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Niestety nie widziałem tej książki ,rysunku też.Nie wykluczone,że usunięto drzwi boczne i wstawiono w to miejsce ławkę i okno.

A co do zdjęcia lotniczego- nie powiedziane,że jest to doczepa i raczej nie jest. ten wagon mógł ciągać praktycznie każdy wagon czy to osobowy czy np cysternę z mlekiem.
Wydaje mi się że doczepa dedykowana byłaby tej samej długości co motowóz i wyglądała bardzo podobnie co można zaobserwować w innych podobnych zestawach.Wyobrażałbym sobie ją jako taki sam wagon motorowy pozbawiony silnika,napędu i kabin sterowniczych jak np tu

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
Właściwie słusznie, że to nie jest doczepa, zagalopowałem się.
A wagon motorowy i doczepa ze zdjęcia powyżej były na PKP, ale to zapewne wiesz.

OP
OP
A

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Zdjęcie zamieszczone kiedyś w Świecie Kolei ze zbiorów A.Etmanowicza. "Nasz" wagon z oznaczeniem PKP na terenie Warszawy Wschodniej,niestety nie wiem kiedy to zdjęcie wykonano.Przypuszczam,że lata 50-60,nie później.

Załączniki

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
A więc pierwsze zdjęcie w tym wątku(laura_110.jpg) przedstawia prawdopodobnie wagon motorowy VT-135 , a nie póżniejszy SN51, jaki widać na ostatnim zdjęciu w wawie wsch.

OP
OP
A

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Tak dokładnie to wagon ten na pierwszym zdjęciu oznaczony był TW 803,a później na PKP Sn 51-04 właśnie.To ten sam egzemplarz :) oznaczenie VT 135 całej tej rodziny wagonów wprowadzono w Niemczech w 1949 roku.

OP
OP
A

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Pobawiłem się trochę i wykonałem projekt modelu tego wagonu. Podwozie,a w zasadzie szczegóły zawieszenia oraz przekładnia napędowa to rekonstrukcja.Chciałbym to zweryfikować z podobnymi pojazdami zachowanym do dziś u naszych zachodnich sąsiadów niestety brak jest w internecie materiałów. Zamieszczam plan tego pojazdu w swoim oryginalnym malowaniu łudząc się,że może ktoś poratuje jakimiś informacjami odnośnie podwozia lub choćby fotkami.Szczytem marzeń jest poznanie oznaczeń tego pojazdu na ramie i pudle. Może znawcy mogliby napisać czy tabor kolei państwowych i prywatnych oznaczano wg tych samych zasad czy były to dwa różne światy? Mowa oczywiście o czasach lat 30-tych na terenach niemieckich. pozdrawiam

Załączniki