• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagon do przewozu karbidu luzem

M.Smoczkiewicz

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Wagon do przewozu karbidu luzem - typ 401S - Karta 131 Katalogu wagonów towarowych z 1973r - wagony te wybudowano w ZNTK Wrocław w 1964/65 roku. Zatem epoka IIIc - ale jakie miały wtedy oznaczenia serii? - w 1973 oznaczano je już jako Uas (tak jest w katalogu).
To mogła by być ciekawa propozycja do dokonania adaptacji z modelu Piko. Nawiasem mówiąc wiele prywatnych węglarek zbudowano na tych ramach (podwoziach) po zdjęciu pojemników. Pozdrawiam - Marek

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.431 9 0
Muszę przyznać, że "zabił mi Pan klina" ;)
Nie jestem "specem" od taboru, dlatego rzuciłem się do książek i opracowań. I nic nie znalazłem. W opracowaniach książkowych, ten typ wagonu, figuruje tylko w wykazie wagonów prywatnych - oznaczenia starej serii nie podano. W innym wykazie, wagon typu 401S - to aż cztery różne serie, różniące się wagą własną jak i szybkością. I znowu brak oznaczeń starej serii.

Rozbieżności są nawet w przytoczonym przez Pana katalogu - chodzi o lata produkcji. W/g innego wykazu, wagon prototypowy wykonano już w 1960 roku, zaś od 63 do 65 zbudowano łącznie 80 sztuk. Razem z pięcioma 401S/1 - to 86 sztuk. Nie jest to ilość "powalająca na kolana" - może to jest przyczyną braku wagonu w wykazie ? A może wagon ten (z racji konstrukcji) został "podciągnięty" pod oznaczenie platform ?

Myślę, że znajdą się tu osoby, chętne podzielić się swoją wiedzą. Sam jestem ciekawy, jakie było oznaczenie wagonu.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Młodzikowski napisał(a):
(...) Rozbieżności są nawet w przytoczonym przez Pana katalogu...
No cóż, rozbieżności to akurat cecha charakterystyczna tego "Katalogu..." i nie tylko tego.
Rozbieżności, to po prostu polska specjalność, a wagony typu 401S do roku 1968 oznaczone były serią RRph :grin: .

OP
OP
M

M.Smoczkiewicz

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Dziekuję za informację - i znów dylemat - zmienić oznaczenie ( przy wykorzystaniu kalek p. Andrzeja "ALEGRATKA" _ pozdrawiam!!) czy też z NRD-owskimi znakami włączyć do polskiego składu :roll: Obawiam się jednak, że takie wagony nie opuszczały granic własnego zarządu (kraju) i zaistnieje potrzeba zmiany oznaczenia. Słyszałem, ze Polska produkowała te wagony w oparciu o wspólny polsko - niemiecki projekt - czy też jakieś daleko idące uzgodnienia unifikacyjne - tylko kto mi o tym mówił....Nie pamiętam. Pozdrawiam - Marek