To mój pierwszy temat na tym forum, zbieram tabor w skali H0 - modele polskie i amerykańskie. W tym temacie chciałbym przedstawić prace nad konwersją modelu wagonu Caboose N5 firmy Bowser w malowaniu kolei Pennsylvania Railroad. Użyłem następujących modeli/detali:
- model wagonu N5/Bowser/55008
- oszklenie wagonu/Bowser/54033
- zestaw anten PRR/Cal-Scale/190-474
- sprzęgi powietrzne/Cal-Scale/AH-276
- marker lights/Selley/471
- re-rail frogs/Details West/RP-119
- łańcuszek/Durango Pass/DP-121
- sprzęgi magnetyczne/Kadee/143
- drut o różnych średnicach
- polistyren
Po krótce z polistyrenu wykonałem uproszczone wnętrze wagonu, z drutu wykonałem poręcze oraz stopnie po usunięciu poprzednich które były odlane fabrycznie, dodatkowo zainstalowałem oszklenie ponieważ fabrycznie wagon ten go nie posiadał, dorobiłem detale układu hamulcowego, pozostałe zainstalowane detale widoczne są na zdjęciach. Obecnie czekam na zamówione farby do modelu, zastanawiam się także nad wymianą zestawów kołowych na metalowe z odbiorem prądu i instalacją oświetleniową, w związku z tym czy istnieją jakieś dekodery cyfrowe sterujące tylko oświetleniem do montażu w wagonach?
- model wagonu N5/Bowser/55008
- oszklenie wagonu/Bowser/54033
- zestaw anten PRR/Cal-Scale/190-474
- sprzęgi powietrzne/Cal-Scale/AH-276
- marker lights/Selley/471
- re-rail frogs/Details West/RP-119
- łańcuszek/Durango Pass/DP-121
- sprzęgi magnetyczne/Kadee/143
- drut o różnych średnicach
- polistyren
Po krótce z polistyrenu wykonałem uproszczone wnętrze wagonu, z drutu wykonałem poręcze oraz stopnie po usunięciu poprzednich które były odlane fabrycznie, dodatkowo zainstalowałem oszklenie ponieważ fabrycznie wagon ten go nie posiadał, dorobiłem detale układu hamulcowego, pozostałe zainstalowane detale widoczne są na zdjęciach. Obecnie czekam na zamówione farby do modelu, zastanawiam się także nad wymianą zestawów kołowych na metalowe z odbiorem prądu i instalacją oświetleniową, w związku z tym czy istnieją jakieś dekodery cyfrowe sterujące tylko oświetleniem do montażu w wagonach?