ffox napisał(a):
rocketman bardzo atrakcyjnie wygląda Twój model, ale widzę że tak jak inni nie wyrównałeś bocznych ścian
Ja na szczęście mam już to za sobą, teraz staram się zlikwidować skos.
Jeśli miałbyś ochotę podzielić się większą ilością zdjęć swojej pracy to bardzo chętnie obejrzę.
Chętnie przedstawię ten pojazd. Oryginał stacjonował w Katowicach. Został sfotografowany niedługo po rewizji na górskiej stacji Wisła Głębce oraz na szkaku przed stacją Wisła Uzdrowisko w relacji do Katowic.
,
Model posiada oznaczenia identyczne jak na oryginale włącznie z tablicami kierunkowymi! Choć malowanie i oznaczenia zaczerpnięte są z oryginału to można powiedzieć że można bylo zrobić lepiej detale. Ale gdyby miały być identyczne to trzebaby dorobić poręcze, sciany działowe, toalety, wymienić fotele, zrobić od nowa wywietrzniki. Inaczej wykonać poprzeczki między oknami na górnym pokładzie (nie aluminiowe) oraz harmonie. Okazałoby się wówczas, że zostaną mi same wózki i to bez leciwych osi a cały wagon lepiej wykonać od nowa.
Rok temu przeglądałem wagony osobowe oczekujące na włączenie do pociągów na Zawodziu w Katowicach i z przykrością stwierdziłem iż wagonów Bhp w Katowicach już nie ma.
A dziś natknełem się na tę stronę potwierdzającą:
Tak więc wiadomo iż wagon z tymi numerami został wycofany w 2008 roku i oddany na złom. Nigdy więcej nie zobaczymy go na prawdziwym szlaku. Natomiast w gablotce owszem. Mogę wykonać tylko kilka sztuk, więc chętni muszą się pośpieszyć.
Sentyment sentymentem ale ja sie nie dziwię że te wagony idą na złom. Ktoś musi się podpisać się swoim nazwiskiem pod rewizją i zaświadczyć że taki 50 letni wrak nadaje się do jazdy.
Wracając do kolorów: na moich zdjeciach widać różne odcienie tego wagonu zależnie od nasłonecznienia kadru mimo iż jest to jeden i ten sam egzemplarz. Dlatego nie należy się tym sugerować. Poniższe zdjecie z sieci potwierdza co pisałem we wcześniejszym poście, iż obie serie niebiesko-żółtych piętrusów były identycznie malowane w Bydgoszczy!: