• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagon bagażowy- pomoc w rozbiórce na części....

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
990 82 5
:)
Jestem posiadaczem tego pięknego wagonu i nie mogę dojść, jak go rozebrać na części składowe.
Chcę go rozebrać, by wymontować oświetlenie i zmyć malaturę. Czy on jest klejony?

Załączniki

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Ten wagon jest produkcji "flejszmana" :?: Ostatnio coś podobnego przeszło przez moje ręce wprost do płynu DOT3... Nawet to owalne logo z wroną na żółtym tle się zgadza...

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
990 82 5
Tak, to flajszmann, ale muszę go rozebrać, by wymontować oświetlenie...mam wrażenie, że dach jest w trzech miejscach przyklejony.

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Napisałem już do znajomego w sprawie tego wagonu, bo on dostarczył mi model już rozebrany na części pierwsze aby go "wypłukać" z farby. Teraz tylko oczekiwać odpowiedzi ;)

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Cytuję kolegę:
"Ja metoda prób i błędów go rozkładałem, dach jest mocowany takimi oczkami do ścian.
W ścianach są wystające bolce, zatrzaski, trzeba delikatnie odciągnąć ścianę na zewnątrz, żeby ten bolec wyskoczył z oczka, tylko trzeba to robić bardzo delikatnie aby nic nie połamać"

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
990 82 5
Wypada mi tylko podziękować Ci kolego. Rozbiórka wagonu trwała nie dłużej jak 2 minuty.
Już się moczy w wamodzie i jeszcze długie lata posłuży podróżnym PKP. ;)

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
990 82 5
Władek, mam purisol i z czystego plastiku zmywa rewelacyjnie, ale próbowałem zmyć same napisy na modelu /konkretnie/ Roco i mi pożarło farbę. Tia, teraz załapałem co napisałeś...
To nawet nie chodzi o wizje szczęścia, po prostu taki słój z wamodem miałem szybciej niż purisol.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Kolega stomatolog :) wziął ode mnie BR52 aby odspoić klej od budki w myjce ultradźwiękowej.
Następnego dnia dzwoni że napisy trochę zaczęły odłazić i czy jestem z nimi bardzo emocjonalnie związany.
Na to odrzekłem że bardzo dobrze bo miałem je zmywać.
Na to odetchnął z ulgą przyznając, że zeszły już całkowicie :)

Więc może to jest dobra metoda do pozbywania się tampondruku bez pozbywania się powłoki lakierniczej?
Tylko pewnie zwykła chińska myjka za 100zł i tak nic nie zrobi...

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
990 82 5
WM-MODEL napisał(a):
Napisy to też farba :D

Aż taki mądry to ten Purisol nie jest, aby odróżnić farbę z napisu od farby z pudła :LOL: :LOL: :LOL:
Tiaaaa, ale jak go prezentowałeś i wyraźnie pytałem, czy żre farbę pod napisami, to napisałeś, ''że nic się nie dzieje'' To było na takiej węglarce Flejszmana :D