• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Węglarki, węgiel - mój pomysł

Michstrow

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Witam serdecznie, chciałem pokazać mój pomysł na przestrzeń ładowną węglarek, troszkę rdzy, brudu, pyłu węglowego i samego węgla. Niedbałe malowanie pędzlem farbami Humbrol H121 i H113, choć chętnie użyłbym H70 ale już nie miałem. Po wyschnięciu umazanie dolnej części ładowni czarnym pigmentem. Jako węgla użyłem żwirku akwarystycznego "czarny bazalt idealny pod rośliny 0,5-1,2mm" jednak w miarę wysychania był bardziej szary niż czarny (dla akwarysty nie problem), ale skład jeździł tak około miesiąca. Kilka dni temu wrzuciłem zawartość dla jednej węglarki do pojemniczka, dosypałem czarnego pigmentu i wody. Gdy po paru dniach wyschło, wyszedł taki efekt.

Masa węglarki (Piko): 80 gramów
Masa węglarki z węglem (Piko): 190 gramów

IMG_5086.JPG
IMG_5088.JPG
IMG_5090.JPG
IMG_5091.JPG

Czy 8-12 węglarek z ładunkiem nie będzie zbytnim obciążeniem dla lokomotyw?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.790 15 0
Patyna wewnątrz węglarki bardzo mi się podoba.
Czy 8-12 węglarek z ładunkiem nie będzie zbytnim obciążeniem dla lokomotyw?
Dla lokomotywy EU07 czy ET22 to znośne obciążenie. Gdy będzie miała za ciężko, najwyżej straci przyczepność.
Dociążone węglarki w mojej ocenie są stabilniejsze w dłuższym składzie, także śmiało.

OP
OP
M

Michstrow

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Zobaczę jeszcze z rozdrobnieniem tego żwiru na czymś twardym, jednak większy kawałek mniej więcej prostokątny miał długość 4mm, zatem miałby prawie 35 cm a jak się u nas paliło węglem zdarzały się takie bryły co się do pieca nie mieściły. Nie w takiej ilości oczywiście.

Moja SM42 ciągnęła 8 załadowanych wagonów, żwawo. Pytałem czy nie spowoduje to gdzieś uszkodzeń, przeciążenia silnika? Troszkę się obawiam nie znając możliwości lokomotyw tej klasy.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
323 0 1
Co do wielkości i rodzaju węgla:
Screenshot_20250125_210453_Chrome.jpg

Taki "węgiel" Jak ma kolega, mógłby być pod warunkiem że to pierwszy transport z kopalni, jeszcze nie wyselekcjonowany;)(może się mylę).

Mnie też trafiały się "głazy" Jak było palone w piecach X lat temu:)
Co do obciążenia Stonki, przy normalnym jeżdżeniu będzie ok, silnik dostaje po du... bardzej przy powolnej jeździe (manewry) na minimalnych "obrotach" dodając takie obciążenie, będzie to katowanie silnika:) tym bardziej Jak ma kolega silnik trójpolowy w loku (większość Stonek taki ma)
Ja bym proponował "odchudzić" wsad i zrobił w ten deseń:
Screenshot_20250125_214754_Chrome.jpg

Z pewnością będzie lżej:)
Przy ośmiu wagonach tak załadowanych, po "brzegi" wychodzi jakby lok ciągnął prawie 17 wagonów pustych, przy 10 to już 21 a 12/25 , trochę to jest nie licząc jeszcze wagi lokomotywy, co nie?:niepewny:

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

Michstrow

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Myślałem o takich wypełnieniach, tylko miałem wtedy inny żwirek, o większych kawałkach i sklejka prześwitywała, trzeba było dać grubiej żwirku na tyle że zostawała sama sklejka a pod nią zero powietrza i ubytek w masie był znikomy. Można znów spróbować i rozgnieść młotem jeszcze obecny żwirek, drobniejszy będzie lepiej krył.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.867 57 5
A i tak najlepszy jest prawdziwy węgiel zmielony i po frakcjonowany . Ja tak robiłem użyłem do tego młynka do kawy z demobilu i kilku sitek ,powstał materiał od miału do węgla orzecha.

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
77 2 0
Obejrzałem film z powyższego postu i tak się zastanawiam po co są te białę plamy na węglu ? To jakiś rodzaj znakowania przed złodziajami czy jak ? :)

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
323 0 1
Taka mała akt. do mojego wpisu, ten rozmiar pasował by, do tego co kolega ma na swoich węglarkach;)
20250126_091159.jpg
Ogólnie "wszyscy" mają rację co do wielkości, pozostaje tylko pytanie, jaki rodzaj węgla kolega przewozi i "problem" rozwiązany:)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 46
Tabor 2
Tabor 9
Tabor 5