• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Węglarki 2-osiowe Es (9W)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Próbowałem trafić na forum i przez Googla i jak dotąd mi się nie udało. Czy węglarki dwuosiowe były przemalowywane na niebieskie PKP Cargo ? Jeśli tak to może ktoś ma zdjęcia ...

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
Próbowałem trafić na forum i przez Googla i jak dotąd mi się nie udało. Czy węglarki dwuosiowe były przemalowywane na niebieskie PKP Cargo ? Jeśli tak to może ktoś ma zdjęcia ...
Węglarki typu 9W zostały zupełnie wycofane ze służby jeszcze w latach 90-tych. Obecnie są w służbie jedynie 2osiowe węglarki 3W/L. A one różnią się od 9W.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.653 37 1
tu mała poprawka - wagony węglarki serii Es typu 9W na PKP były masowo wycofywane z ruchu w latach 90tych ale ostatnie egzemplarze wycofano około roku 2003, tu moja fotka zrobiona w dniu 8 maja 2000 na szlaku Wrocław Gądów - Wrocław Zachodni, wahadło zestawione z węglarek 9W prowadzi lok ET21-239 :)
Es_9W_ET21-239_08-05-2000.jpg

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
tu mała poprawka - wagony węglarki serii Es typu 9W na PKP były masowo wycofywane z ruchu w latach 90tych ale ostatnie egzemplarze wycofano około roku 2003, tu moja fotka zrobiona w dniu 8 maja 2000 na szlaku Wrocław Gądów - Wrocław Zachodni, wahadło zestawione z węglarek 9W prowadzi lok ET21-239 :)
Zobacz załącznik 365305
Rysiu, bardzo ciekawe. Nie było internetów w telefonach i się minęliśmy :) Ten sam pociąg chwilę wcześniej, opuszcza Zachodni:

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.653 37 1
Dawid - to niezłe jaja :) a to już prawie 16 lat minęło ....
w każdym razie ilość tych wagonów w eksploatacji wtedy już była śladowa - kilkaset z 28 tysięcy sztuk wyprodukowanych przez Pafawag... , mimo że jeszcze wtedy na różnych stacjach w "krzakach" stało ich sporo...
co ciekawe to wtedy nawet kursowały zmanienie z 3W/L w wahadłach z węglem do Niemiec....gdzieś mam taka fotkę w Węglińcu - poszukam.

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
P1010108.JPG

[DOUBLEPOST=1456261768][/DOUBLEPOST]Ten skład z dwuosiowych węglarek złapalem w 2007 .Gdzieś ma jeszcze fotki z lat 90.
A swoją droga kiedyś ludzie też i bez komórek i innternetu żyli rozwijali kontakty .Dziś bez tych wynalazków wielu ludzi nie miało by pojęcia o swym istnieniu

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
Dawid - to niezłe jaja :) a to już prawie 16 lat minęło ....
w każdym razie ilość tych wagonów w eksploatacji wtedy już była śladowa - kilkaset z 28 tysięcy sztuk wyprodukowanych przez Pafawag... , mimo że jeszcze wtedy na różnych stacjach w "krzakach" stało ich sporo...
co ciekawe to wtedy nawet kursowały zmanienie z 3W/L w wahadłach z węglem do Niemiec....gdzieś mam taka fotkę w Węglińcu - poszukam.

Ale to chyba same 3W/L, niestety.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.653 37 1
2 osiowe wagony węglarki kursowały z węglem do Niemiec do elektrowni w zagłębiu Ruhry. Elektrownia ta miała tylko czołowe wywrotnice na 2-osiowe wagony podobnie jak w Polsce Elektrownia Halemba.
Tu małe węglarki wyjeżdżają z Węglińca w kierunku Horki prowadzone przez SU46-029 w dniu 01.08.2000.
Wegliniec_01-08-2000.jpg