• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Węglarka Ealos/Eas-z Evemodel

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
446 0 0
Cześć,
zachęcony niską ceną i możliwością poćwiczenia malowania, kupiłem model do samodzielnego złożenia z chińskiej firmy Evemodel. Można go dostać na aliexpress: Evemodel C8742JJ. Jesli chodzi o jakość modelu, to jest ok, z jednym zastrzeżeniem - koła i osie są plastikowe, a wózki nie trzymają wymiarów. W moim egzemplarzu jeden wózek był szerszy niż drugi, przez co osie z niego wypadały. Zaradziłem temu wymieniając osie na metalowe z tej samej firmy - osie metalowe są około 1 mm dłuższe niż plastikowe. Po tym zabiegu musiałem nawiercić węższy wózek, bo osie nie chciały się w nim kręcić. Po ogarnięciu tego problemu składanie reszty to było pół godziny roboty. Sam model wygląda jak kopia znacznie droższego modelu firmy Electrotren. Ma nawet mechanikę krótkiego sprzęgu.
Evemodel nie podaje jaki to typ wagonu, ale nakierowany napisami na malowanej wersji tego samego modelu trafiłem na pierwowzór - wagon Ealos kolei Renfe. Idąc dalej okazało się, że wagony Eas-z eksploatowane w krajach byłej Jugosławii i przez słowacki AXBenet są prawie takie same. Różnice to kształt zderzaków i inny osprzęt na podwoziu: SRB-SKG, AXBenet. Także jest również pole do konwersji. Ja zrażony średnimi efektami domowego drukowania kalkomanii stwierdziłem, że wykonam go bez oznaczeń jako "generyczną" węglarkę. Model pomalowałem losową farbą w spreju i ubrudziłem suchą pastelą. Zdjęcia na łonie natury:

Wagony tego typu w wersji jugosłowiańskiej zdarzały się na południu Polski: Eas-z w Krakowie to i może do Tymbarku mogły trafić :)

Ostatnio edytowane:

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.648 6 0
Schludna robota, ale więcej "wyrazu" by nabrał ten wagon jakbyś mu zrobił czarne wózki i zderzaki. Przełamałoby to brązową monotonię;)

To teraz zrobić kilka takich i można śmigać po stacji z wahadłem.

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
446 0 0
Wózki fabrycznie były czarne, ale zasugerowałem się oryginalnymi malowaniami z Renfe i kolei serbskich i pomalowałem całość na brązowo. Może następny zrobię w innym malowaniu. Słowacki AXBenet ma czarne wózki :)