• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wątpliwość związana z wagonami ROBO

EN57Forever

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witam, nabyłem ostatnio na giełdzie modelarskiej wagony TLK w niebieskim malowaniu. Są to dwa wagony 111a. Moje wątpliwości dotyczą tego czy Robo rzeczywiście wykonało taki wagon. Moją uwagę przykuło jeszcze to, że pudełko jest po wagonach TLK w takim pomarańczowym malowaniu. Czy moje wagony mogą być przemalowankami, czy może ROBO wykonało takie wagony. Chce jeszcze , że nie jest to wagon TLK wykonany przez tilliga ponieważ wagon tlk tej firmy to bautzen 84.
robo tlk.jpg

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.461 32 10
Robo wydał też inne wagony 1/2 kl., które były zrobione przez przemalowanie nie sprzedanych modeli
W tym cały problem: oprócz modeli wagonów 104Af oficjalnie wydanych przez firmę "Robo Polskie Modele H0" Robert (użytkownik forum Robo) własnym sumptem przemalował również nadmiarowe modele 112Ag z pierwszej serii produkcyjnej, z efektem jak na zdjęciu.
Niestety jest to przykład tej stereotypowej 'przemalowanki' z fikcyjnymi oznaczeniami, schematem kolorów, jak również chałupniczą technologią wykonania.
Więc tu trzeba mieć jasność co zrobiła firma Robo, a co człowiek @robo.

jak się coś krytykuje, to warto napisać konkretnie o co chodzi, a nie tylko, "że przemalowanka"
Jak najbardziej - samemu dobrze się wie, co jest na myśli, ale przekazać to w sposób dokładny i czytelny to sztuka.

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
Donator forum
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
954 5 0
No właśnie, w czym? Zwróciłem uwagę, że producent wydał model, który nie był malowany w fabryce, miał wady powłoki lakierniczej czy krzywo nałożone kalki - bo to może budzić wątpliwości 'oryginalności' produktu. Nie jestem na forum codziennie i nie znam najaktualniejszej definicji "przemalowanki". Wiem, że model był przemalowany (bo kiedyś miał inne malowanie).
:)