• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wątpliwość związana z wagonami ROBO

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.596 558 30
Ale w czym jest problem? Robo wydał różne wersje tego samego modelu, bo były różne wersje oryginału. A to, że wykorzystał nie sprzedane modele innej wersji i je przemalował, a nie użył "świeżych" wyrobów, nie ma chyba większego znaczenia? Uczepiliście się słowa "przemalowanka" i klepiecie trzy po trzy. To (nomen-omen) dziecinada. Jeżeli ktoś (nawet znany nam sprzedawca "moniczka") przemalował model na inną wersję takiego samego oryginału, jaka istniała w rzeczywistości, to co jest w tym złego? Co innego, gdy przemalowany model nie odpowiada rzeczywistemu pojazdowi, ale trzeba to wyraźnie powiedzieć. Sam fakt przemalowania nie może być powodem krytyki.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.350 32 10

http://forum.modelarstwo.info/threa...pu-104a-110a-111a-112a-113a.25969/post-766467

Co innego, gdy przemalowany model nie odpowiada rzeczywistemu pojazdowi, ale trzeba to wyraźnie powiedzieć.
Chodzi przede wszystkim o podział między 1 i 2 klasą. W tych wagonach była to linia pionowa, bez żółtej kreski. Nie było też "trumienki". Zdjęcie oryginału jest na poprzedniej stronie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.596 558 30
Robo wydał też inne wagony 1/2 kl., które były zrobione przez przemalowanie nie sprzedanych modeli, więc jak się coś krytykuje, to warto napisać konkretnie o co chodzi, a nie tylko, "że przemalowanka". Nie będę powtarzał, tego, co napisałem w poprzednim wpisie, warto to uważnie przeczytać. Każdemu zdarzają się błędy i wtedy można to skrytykować, ale zawsze konkretnie. Ja mam wrażenie, że słowo "przemalowanka" stało się synonimem kiepskiego wyrobu, a nie zawsze tak jest.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.350 32 10
Robo wydał też inne wagony 1/2 kl., które były zrobione przez przemalowanie nie sprzedanych modeli
W tym cały problem: oprócz modeli wagonów 104Af oficjalnie wydanych przez firmę "Robo Polskie Modele H0" Robert (użytkownik forum Robo) własnym sumptem przemalował również nadmiarowe modele 112Ag z pierwszej serii produkcyjnej, z efektem jak na zdjęciu.
Niestety jest to przykład tej stereotypowej 'przemalowanki' z fikcyjnymi oznaczeniami, schematem kolorów, jak również chałupniczą technologią wykonania.
Więc tu trzeba mieć jasność co zrobiła firma Robo, a co człowiek @robo.

jak się coś krytykuje, to warto napisać konkretnie o co chodzi, a nie tylko, "że przemalowanka"
Jak najbardziej - samemu dobrze się wie, co jest na myśli, ale przekazać to w sposób dokładny i czytelny to sztuka.

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
892 4 0
No właśnie, w czym? Zwróciłem uwagę, że producent wydał model, który nie był malowany w fabryce, miał wady powłoki lakierniczej czy krzywo nałożone kalki - bo to może budzić wątpliwości 'oryginalności' produktu. Nie jestem na forum codziennie i nie znam najaktualniejszej definicji "przemalowanki". Wiem, że model był przemalowany (bo kiedyś miał inne malowanie).
:)