• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wąskotorowy most w Rybinie.

Z

Zv

Gość
Kończę Zaniemyśl i czas na nowy projekt. Zrobiłem dokumentację zdjęciową mostu w Rybinie i chciałbym go zacząć rysować. Dziś dostałem info że jest możliwość zrobienia kopii rysunków tego mostu. Nie muszę dodawać jak cenne jest takie źródło. Jest małe utrudnienie, mianowicie trzeba pojawić się w pewnym miejscu w Nowym Dworze Gdańskim ze skanerem A3. HELP!!! Czy ktoś z forumowiczów może mi pomóc? Ja mam kawał drogi przez całą Polskę.. Jest inna możliwość zrobienia kopii rysunków nie tylko skanerem, z drabiny dobrym aparatem cyfrowym. Jeśli ktokolwiek z was dysponuje czasem i sprzętem i może wykonać mi taką dokumentację to bardzo proszę o pomoc a moja wdzięczność będzie go ścigać do końca życia :D

Phantomiusz

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Chmm, mnie też ten most korci. Skanera nie posiadam jedynie dobry aparat. Do Nowego Dworu mogę podjechać po Nowym Roku. W końcu już miał już trzy miesięczny urlop.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.844 525 30
Ze skanerem A3 to trudno się gdziekolwiek pojawiać, bo to spore urządzenie. Nie widziałem przenośnych, te, jakie znam, ważą ze 100 kg. Ale nie wątpię, że gdzieś w Nowym Dworze taki skaner by się znalazł, to w końcu dość popularne urządzenie wielofunkcyjne w porządniejszych biurach. Nie dałoby się planów wypożyczyć na kilka godzin?

OP
OP
Z

Zv

Gość
Załoga Nowego Dworu i tak moim zdaniem udostępniając te plany na miejscu robi bardzo dużo. szanuje to że nie chcą aby plany opuściły stacji ze względów bezpieczeństwa. Najpewniej skorzystam z propozycji jednego z kolegów który to po prostu uwieczni na foto. Może wybierze się tak kolega z ap wielkoformatowym to było by już wypas :D Oczywiście Phantomiusz jeśli będziesz chciał to udostępnię Ci plany i dokumentację foto którą zdobiłem. Może kiedyś na końcach makiety wąskotorowej staną dwa takie mosty !!!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.844 525 30
Ja też doceniam dobrą wolę dysponentów planu, pozwoliłem sobie jedynie na rozważanie, jak praktycznie dałoby się zrobić skany, o ile można wynieść oryginały poza biuro. Bo niestety trudno mi sobie wyobrazić inną możliwość. Jeżeli któryś z kolegów znalazłby miejsce w Nowym Dworze, gdzie taki skan da się zrobić i umówiłby się z właścicielem skanera na konkretny termin, to może pracownik stacji zgodziłby się pójść (pojechać) z tym kolegą, by być obecnym przy skanowaniu i mieć pewność, że oryginały bezpiecznie wrócą?