• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Utrzymanie czystości modeli

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
150 3 0
Właściwie nie wiedziałem czy dać to do technik modelarskich czy tutaj, ostatecznie ląduje tutaj.

Jak koledzy radzą sobie z utrzymaniem czystości pojazdów? Wiadomo - nie raz dotykamy je rękoma, ale tak raz, drugi i trzeci, aż się uzbiera różnych odcisków i innych śladów. Czy wystarczy szmatka taka jak do czyszczenia ekranu monitora czy też wypada kupić taką jak np. tutaj: http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=23061 ?

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Jak koledzy radzą sobie z utrzymaniem czystości pojazdów?
no tak samo jak i my dorośli, to znaczy przynajmniej raz dziennie pod prysznic wejść, a co dwa/trzy dni trza łepek umyć :), ale auto jadę na automat myjnię, bo nie chce mi się go myć, a i tak żona jeździ więc może jeździć porysowanym :)[DOUBLEPOST=1389210450][/DOUBLEPOST]dobra, dobra, taki żarcik to był :)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.156 16 0
Ja używam taką:
esperanza-z-mikrofibry.jpg
Nie pozostawia mikrowłosków.
Tak generalnie, staram się nie dotykać nadwozia modelu :)

OP
OP
Preki

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
150 3 0
@ffox no generalnie tak, ale jak trzeba otworzyć go czy coś, to się zdarzy. Jeszcze się zapytam - nawilżasz lekką tę ścierkę czy na sucho?

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
184 27 0
Kurz byle nie sprężonym powietrzem!!! Z puszki potrafi wydostać się ciecz pozostawiająca nieusuwalny matowy nalot na niektórych materiałach!!!

Za szmatkę Roco nie warto przepłacać skoro takie same do okularów można znacznie taniej kupić
w każdym markecie.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.156 16 0
@ffox no generalnie tak, ale jak trzeba otworzyć go czy coś, to się zdarzy. Jeszcze się zapytam - nawilżasz lekką tę ścierkę czy na sucho?
Na sucho. Jak zdarzał się jakiś odcisk to chuchałem na miejsce na modelu (np. na oknach) i wystarczyło - nie zdarzyło mi się, aby model był jakoś bardzo zabrudzony/zatłuszczony. Na szczęście modele nie wymagają jakiejś szczególnej pielęgnacji :)
A co z kurzem, który i tak nieuchronnie pojawia się w gablotkach? Jak sobie koledzy radzą z tym problemem?
Ja używami pędzla fryzjerskiego. Czasami sprężonego powietrza.
Kurz byle nie sprężonym powietrzem!!! Z puszki potrafi wydostać się ciecz pozostawiająca nieusuwalny matowy nalot na niektórych materiałach!!!
Bo najpierw potrząsasz, a potem psikasz w wolną przestrzeń, zanim wycelujesz w dany przedmiot. Mi się nigdy nie zdarzyło by bez potrząsania gaz wyleciał (czy co tam jest).

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.156 16 0
Współczuję Michał :-( wiem, że ta ciecz jest szkodliwa na elektronikę.
Wystarczy potrząsnąć i psiknąć na czarną klawiaturę, wtedy dobrze widać sadzę z tego.
No to faktycznie przyłączam się do kolegi, że lepiej unikać sprężonego powietrza lub być bardzo ostrożnym. Ja używam w ostateczności - do podwozia. Do nadwozia wystarczy mi pędzel.
Generalnie zawsze się kurzy - jak wszystko.
Czasami przejadę pędzlem przed robieniem jakiś zdjęć, a i tak coś zakurzone.

Ostatnio edytowane:

Hajo

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
83 2 0
Jeśli ktoś ma opory, przed używaniem kupnego sprężonego powietrza to można samemu zrobić puszkę. Powietrza ci u nas dostatek.

Na upartego można napełniać z kompresora na stacji benzynowej, ewentualnie kupić w markecie kompresor do kół za 30zł. Pewnie da się jeszcze użyć kompresora do aerografu.