• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Uszkodzona zębatka

K

Konrad 0

Gość
Kto z Was podjął by się odtworzenia takiego trybiku...?
Może być na szytwno wraz z kołem zębatym, na który nakłada się ten trybik.
I jeszcze jedno, zgubiłem łożysko ślizgowe (tuleja widoczna na pozostałych osiach) :( :( :(
Napęd z lokomotywy Trix'a w skali H0.
Proszę o pomoc...

Załączniki

A

Adam-H0

Gość
Jezeli MAKIECIARZ nie jest w stanie zorganizowac - on jest od tego specjalista ;)
to najtansza metoda jest zakup takiej samej lokomotywy na e-bayu. Ja szukam szrot - porozbijane i uzywam na czesci - JAKA TO LOKOMOTYWA ?? ;)
moze mam gdzies w szpargalach.

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
Adam-H0 napisał(a):
Jezeli MAKIECIARZ nie jest w stanie zorganizowac - on jest od tego specjalista ;) to najtansza metoda jest zakup takiej samej lokomotywy na e-bayu. Ja szukam szrot - porozbijane i uzywam na czesci - JAKA TO LOKOMOTYWA ?? ;)
moze mam gdzies w szpargalach.
To "dwugłowa" T.16 Trix Fine, takich szrotów po prostu nie ma, najtańsza na ebay podchodzi pod 1k € :( :( :(
W Trixie nie mają już części... :( :( :(

Załączniki

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Daj wymiary tej panewki - coś poszukam.
Co do zębatki to już trudniejsza sprawa :(

A

Adam-H0

Gość
Model jest rewelacyjny ;)
Kolega Harasek ma racje - wszyscy tak robia mechanizmy napedowe, zeby mozna bylo jechac na stanartowych elementach - to znaczy musi byc mozliwosc dopasowania tej zebatki z innego napedu. :?

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Jakiej średnicy zewnętrznej jest zębatka ,jaki moduł ilość zębów.
Bez tych danych to raczej nikt niczego nie znajdzie a i dorobienie bez zębatki współpracującej też będzie raczej nie możliwe.

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
Zbyszek napisał(a):
W takim bolszym, ekskluzywnym modelu są zębatki z tworzywa? :LOL:
To nie balszoj tylko skala H0...!!!
Ten zestaw - koło zębate z nałożonym trybikiem pełnił funkcję sprzęgła bezpieczeństwa.
Para "metal o plastik" daje efekty cichszej pracy w stosunku do pary "metal o metal", stąd zapewne rozwiązanie w seriach ręcznie robionych H0 Trix Fine.
Już problem został rozwiązany, dziękuję...