• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Uruchomienie centrali zegarowej Mera Chronopuls-ES

Piotr_Sz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,

Jestem posiadaczem centrali zegarowej Mera chronopuls-es, pochodzącej z 1983r. oraz kilku zegarów Metron i Mera.

Sprzęt przez ponad 20 lat stał nieużywany. Ostatnio pojawił się plan odtworzenia sieci czasu w domu. Co prawda do zegarów wykonałem sterownik na ESP, ale skoro posiadam oryginalną matkę to żal jej nie wykorzystać. O ile elektronikę i mechanikę matki wyremontowałem, tak nie potrafię jej uruchomić. Zachowanie centrali wskazuje, że nie działa moduł LM. Problem w tym, że nie posiadam żadnej dokumentacji, instrukcji, ani wiedzy na temat obsługi i podłączenia takich central. Niestety nie mam już kontaktu do osób obsługujących sieć czasu w fabloku, a na internecie jedyne co znalazłem to wzmianki, biuletyny reklamowe mery i ofert sprzedaży modułów. Poszukiwania sygnału oscyloskopem oraz napięcia na kostce na nic się zdały. Ze względu na budowę poszczególnych modułów (po wsadzeniu do centrali nie mam jak dokonać pomiarów, dodatkowo płytki są zalane jakąś farbą uniemożliwiającą pomiar, której usunięcia chciałbym uniknąć) nie mogę dojść do sposobu podłączenia, nie jestem nawet w 100% pewien czy ta centrala jest sprawna. Możliwe, że aby to działo musi zostać odpowiednio połączone na kostce (niby moduły są połączone na gniazdach), ale tego nie wiem. Aktualnie po włączeniu zapala się kontrolka awarii bezpiecznika B1 na module zegara pierwotnego, po naciśnięciu przycisku synchronizacji, zegar rusza, a kontrola gaśnie, jednocześnie zapala się Up<21V na zasilaczu.

Bardzo chciałbym ten sprzęt wskrzesić jako działający eksponat, niestety bez pomocy osób znających ten sprzęt lub dokumentacji nie mam takiej możliwości.
Stąd pytanie: czy jest ktoś, kto dysponuje dokumentacją, schematami tudzież obsługiwał/konsekrował takie urządzenia?

Zdjęcia centrali:

Załączniki