Fakt. Z mojego budowania niewiele wynika. Bo ze mnie słaby modelarz i za mało czasu na to. Między innymi dlatego mało czasu, że staram się w pełni nadzorować i pomagać w budowie dla mnie modeli przez innych. Dlatego staram się skompletować całość potrzebnych do tego elementów (blachy, napęd, kalki itd.), do tego staram się wyszukać zdjęcia na wybrany do odtworzenia egzemplarz, tak by model nie był jednym z wielu, ale faktycznie odzworowywał w pełni to, co ma odwzorowywać.
Między innymi dzięki takim długotrwałym działaniom, już jest wszystko nagrane na złożenie dla mnie kilku modeli z blach przez dwóch różnych modelarzy utalentowanych, gdzie ja im podsuwam jak największą ilość części oraz dokumentacji. Mam nadzieję za jakiś czas się tym pochwalić.
Co by nie było, że klepię bez potrzeby w klawiaturę, jak Ci się wydaje. Staram się z wieloma naszymi wykonawcami nie raz współpracować, oferując im pomoc w zdobyciu pewnych rzeczy do modeli. Sporo wiem o samym procesie budowy i wykonania modeli, mimo iż sam się tym nie zajmuję. Dzięki temu też, wiem co jest możliwe i czego się spodziewać po kim. Zapewne nie wiesz, że jestem również zamieszany w skombinowanie większej ilości "Gagarinów" Roco, jako dawców części do SM48 z tego wątku. Ale co tam... Nie wiem o czym piszę i bez potrzeby klepię w klawiaturę.
Tobie zaś życzę, szczerze, by po zdobyciu blach, cała reszta nie stanowiła dla Ciebie żadnego problemu i byś w niczym związanym z tym modelem nie musiał nikogo prosić o pomoc.
A co do mojego stwierdzenia że ktoś tam się "najara na blachy, a nawet nie pomyśli, że potrzeba do tego jakiś napęd". Tego nie wyssałem sobie tego z lalca. Kumpel, do którego kilka osób zwróciło się o złożenie modeli z blach napisał wczoraj: "Paru gości sie pytało o montaż a nikt nie zapytał o napęd".