• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Układ torów Jelenia Góra Cieplice

kobik21

Użytkownik
Reakcje
23 1 0
Cześć
Poszukuję zdjęć z układem torów na stacji Cieplice, takich sprzed 20, 30 lat.
Pamiętam będąc jeszcze dzieckiem na wakacjach u babci przychodziłem i oglądałem przyjeżdżające pociągi jeszcze w trakcji spalinowej z lokomotywami SU-45, SU-46.
Dziś po kilkudziesięciu latach pozostał w zasadzie tylko jeden tor a było ich zdecydowanie więcej.
Staram sobie przypomnieć jak wyglądał układ torów patrząc bliższej strony budynku stacji ale szczerze nie do końca pamiętam jak to było...
Znalazłem coś na stronie Semaforek ale jest to dosyć uproszczone ujęcie i coś mi tam nie pasuje.
Będę wdzięczny za każde zdjęcie lub podpowiedź gdzie tego szukać
Pozdrawiam, Marek

route

Aktywny użytkownik
Reakcje
419 2 0
Chciałem polecić stronę http://www.jelenia.rail.pl ale obecnie widzę, że nie działa.
W tytule miała "Kolej w Jeleniej Górze i okolicy Strona Józefa Sz. z Jeleniej Góry", co prawda zdjęć tam nie było ale były schematy stacji z różnych lat. Niestety archive.org nie wszystkie pliki archiwizuje i chodź kopia strony linii 311 jest dostępna to schematy już nie.
Może warto popytać w Jeleniej Górze (lub okolicy) czy ktoś zna pana Józefa i może on będzie miał więcej informacji.

route

Aktywny użytkownik
Reakcje
419 2 0
Popatrz na nagrania z pociągu, co prawda nie są one z szukanego przez ciebie okresu ale może coś pomogą.

Na tych dwóch są jeszcze widoczne boczne tory:

a tu już po "przebudowie":

Reakcje
3.604 30 0
Znalazłem coś na stronie Semaforek ale jest to dosyć uproszczone ujęcie i coś mi tam nie pasuje.
Myślę, że plan z Semaforka oddaje dość wiernie układ torów, w tym już nie istniejących, trzeba go tylko "dopasować do pozostałości w terenie".

W sieci dostępny jest też plan interesującej cię stacji (wg stanu z końca lat 90-tych lub początku XXI wieku) będący skanem prawdopodobnie z jakiegoś PKP-owskiego dodatku, zapewne do instrukcji D27, w którym przedstawione były schematyczne plany wszystkich istniejących wówczas w Polsce stacji kolejowych. Jest to jeszcze bardziej uproszczony plan, ale w przeciwieństwie do tego z Semaforka zaznaczono na nim numerację torów i kilometraż przechodzący przez środek budynku dworcowego.
http://galeria.krb.com.pl/main.php?cmd=imageview&var1=Skany/plany/JeleniaGoraCieplice.jpg&var2=0

Natomiast na Google Earth dostępne są historyczne widoki satelitarne, ale dla tej konkretnej stacji kolejowej można się cofnąć z widokiem do 31 sierpnia 2008 r., wprawdzie mało się zmieniło przez te niemal 12 lat (w porównaniu do widoku obecnego na Mapie Google), tym niemniej widać tam lepiej przebieg starych torowisk jak i szczegółów układu torów jak i samej infrastruktury.

OP
OP
K

kobik21

Użytkownik
Reakcje
23 1 0
Patrzyłem na google Earth i faktycznie nie da sie głębiej sięgnąć w przeszłość.
Fajnie jakby ktoś z Cieplic się odezwał lub ktoś kto pamięta jak to było.
Cieplice.png

Na tym schemacie brakuje przynajmniej dwóch rozjazdów które pamiętam że były oznaczyłem na czerwono