• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Udzwiekowienie Loko

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam,
O dziwo nie znalazlem takiego watku - stad tez moj osobny.
Jestem newbie w kwestiach modelarskich i elektryki i wlasnie udalo mi sie ucyfrowic Taurusa (m.in. dzieki pomocy na forum).

Teraz aby pojsc za ciosem zastanawiam sie czy jest sens i czy wogole da sie go "udzwiekowic" - sensowne loko z generatorem dzwieku kosztuja najmniej 800zl (Roco). Pewnie bede stopniowo latami takie kupowal ale byc moze mozna relatywnie niewielkim nakladem srodkow udzwikowic takze te, ktore juz mam.

Prosze o Wasza opinie.

D

Docteur

Gość
Udźwiękowienie lokomotywy z gniazdem dekodera jest dziecinnie proste - wystarczy nabyć dekoder dźwiękowy z zaprogramowanym odpowiednim zestawem dźwięków(np. ESU LokSound lub ZIMO) włożyć wtyczkę do gniazda, zamocować głośnik w przewidzianym miejscu w modelu. Cena dekodera dźwiękowego zaczyna się od ok. 400 złotych.

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Czy dobrze rozumiem wiec, ze taki lokmialby 2 dekodery? Jeden do jazdy a drugi dzwiekowy? Czy tez jest jakis jeden "do wszystkiego"?
Jesli piszesz ze cena min za dekoder dzwiekowy to 400zl , do tego jakis glosniczek za powiedzmy 100zl to robi to sie juz droga impreza - jesli tak jest to chyba lepiej kupic "gotowy" model (za te 800zl powiedzmy).
Dziwne - da sie "ucyfrowic" za 70 zl (cena dekodera) a udzwiekowic za 500zl...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 125 22
Dekoder dźwiękowy to jest dekoder jazdy dodatkowo z funkcją dźwięku. Zatem stosujesz albo jeden, albo drugi, ale w obu przypadkach model będzie i jeździł i świecił światłami. Tyle że w droższym dekoderze dźwiękowym, dodatkowo będzie wydawał dźwięki.
Poza tym, kupując dekoder dźwiękowy, można go kupić już z głośnikiem, więc cena wcale się nie zwiększa o kolejne 100 złoty.

A co do cen modeli z dźwiękiem, to na Allegro pojawiają się i to często modele z fabrycznie wbudowanym dekoderem dźwiękowym za naprawdę niewielkie pieniądze. Warto czasem się zastanowić nad takim zakupem.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.054 578 30
Udźwiękowienie lokomotywy z gniazdem dekodera jest dziecinnie proste - wystarczy nabyć dekoder dźwiękowy z zaprogramowanym odpowiednim zestawem dźwięków(np. ESU LokSound lub ZIMO) włożyć wtyczkę do gniazda, zamocować głośnik w przewidzianym miejscu w modelu. Cena dekodera dźwiękowego zaczyna się od ok. 400 złotych.
Pod warunkiem, że lokomotywa ma przewidziane miejsce na głośnik i że stosuje się dekoder z głośnikiem tego typu, do jakiego model został zaprojektowany. Dla przykładu do SM42 Piko, mimo, że ma miejsce na głośnik, nie da się tak łatwo włożyć dekodera ESU z fabrycznie dostarczonym głośnikiem. Piko założyło stosowanie innego dekodera. Jest też wiele modeli, które wprawdzie mają gniazdo do podłączenia dekodera, ale nie mają przewidzianego miejsca na głośnik. Wtedy trzeba nie raz dość mocno kombinować, gdzie taki głośnik upchnąć.

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
A co do cen modeli z dźwiękiem, to na Allegro pojawiają się i to często modele z fabrycznie wbudowanym dekoderem dźwiękowym za naprawdę niewielkie pieniądze. Warto czasem się zastanowić nad takim zakupem.
Tzn o jakiej cenie mowisz? Moze masz jakies biezace przyklady?

Mam jeszcze inne pytanie - widze glosniki z komora rezonansowa i bez? Ktory mam kupic?

I aby nie tworzyc nowego watku - czy ktos moze mi polecic model loko, ktory mialby nowoczesne ksztalty i mial wszystko co trzeba do zainstalowania dzwieku tj miejsce na dekoder i glosnik bez koniecznosci jakichs przerobek itd.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3
DCC 18
DCC 0
DCC 13
DCC 13