• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.847 621 30
Wydaje mi się, że tu jest błąd:

2018 11 29_0041.JPG

Edit: Chyba jednak jest dobrze. Trudno dojrzeć ścieżki na płytce, ale jeżeli numery odpowiadają numerom pinów gniazda, to powinno być OK.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
35 1 0
Teraz znacznie cięższa praca mi została bo przerobienie na ledy ale to muszę coś poczytać aby wszystko grało..
Póki co idę spokojnie spać z myślą że samemu próbuje ucyfrowić starą lokomotywę i jak widać praca nie idzie na marne i efekty są

Reakcje
35 1 0
Próbuje ugryźć oświetlenie ledowe do tej moje lokomotywy Rowa.
Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów co zrobić aby było dobrze.
W środku lokomotywa nie miała żadnej płytki dokupiłem taka co ma już wbudowane miejsce na dekoder podłączyłem jeździ.
Zamierzam zainstalować oświetlenie ledowe te dwie żarówki na końcach odlutuję... z przodu trzy białe ,dwa świata czerwone plus oświetlenie kabiny.
Mam kupione ledy już z przewodami... czy również muszę instalować płytkę pomocniczą aby to wszystko razem połączyć?
Kilka zdjęć aby trochę to zobrazować, będę wdzięczny za każdą pomoc, Marek

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Jeśli spotykałem taka konstrukcje oświetlenia jak w tej lokomotywie, to zamiast żarówek dawałem LED 3mm, naturalnie z rezystorem ograniczjącym prąd. Do czerwonych świateł, też dałem biała, bo czerwony filtr juz jest na końcu światłowodu. Wcześniej wypróbowałem standardową czerwona diodę i efekt był gorszy niż na białej. Pewnie gdyby czerwona była superjasna, z przeźroczystą soczewką (próbowałem na matowej) to byłoby ok, ale akurat nie miałem. Zakładam, ze nie będziesz bawił się w swiatła manewrowe itp bajery. Jeśli tak, to do każdego reflektora osobny led.
Komplikacje zaczynają się z oświetleniem kabiny. Pokaż fotki kabiny ale pewnie jak tego w rekę się nie weźmie, to ciężko będzie coś doradzić.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14