• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa "Ucyfrowienie" makiety-tort

RobsonH0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie szanowne grono.
Kupiłem makietę tort i teraz potrzebuję ją przerobić na cyfrę. Moje pytanie jest, czy są jakieś problemy, czy wystarczy tylko odłączyć zasilacz analogowy i podpiąć ją pod DCC? Wiadomo trzeba sprawdzić dokładnie jeszcze przewodność torów itd. mam tego świadomość.
Jest to zwykły tort z czterema rozjazdami i dwoma torami szlakowymi. Sterowanie rozjazdami zostawiam w analogu bo fajnie to jest zrobione i mi się podoba zabawa z przełącznikami. Makietę traktuję jako bazę do dalszej rozbudowy, więc pewnie się jeszcze będę pojawiał w tym wątku z pytaniami.
Z góry dziękuję za pomocne rady.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.014 647 30
czy wystarczy tylko odłączyć zasilacz analogowy i podpiąć ją pod DCC?
Generalnie biorąc, wystarczy, ale trzeba sprawdzić, czy w podłączeniu zasilania analogowego nie ma wpiętego kondensatora. Jeżeli jest, to kondensator należy usunąć. No i oczywiście tak, jak kolega @RobsonH0 napisał, należy sprawdzić wszelkie połączenia, a w tym to, czy przypadkiem nie ma podziału na odcinki torowe, zasilane przez przełączniki (co w analogu umożliwia odłączenie poszczególnych odcinków od zasilania w celu pozostawienia tam lokomotywy podczas, gdy inna ma jeździć) - w DCC taki podział nie jest potrzebny. Można to zostawić, a wtedy włączniki zasilania poszczególnych odcinków mogą być na stałe w pozycji włączone.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.588 53 1
W pełni popieram to, co wyżej napisał kol. Andrzej.
Kupić sterowanie cyfrowe, podłączyć i jazda.
Choć za chwilę pewnie padnie pytanie: "a jakie sterowanie?"...:)
Tylko nie zapomnij o taborze, który też musi być cyfrowy.
Wspomniałeś, że masz zamiar rozbudowywać tą makietę, to napisz może coś więcej.
Czy doposażać to, co jest, czy dobudowywać dodatkowe skrzynki szlakowe, czy jedno i drugie?
Czego oczekujesz od rozbudowanej makiety?
Wstaw fotki Twojego nabytku, to coś się zaproponuje.