• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Użeranie się z cegłami...

DarkFin

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Nie wiem czy dobrze wybrałem dział, z góry przepraszam.
Wziąłem się ostatnio za próbę zrobienia muru, potrasować cegły to nie problem, gorzej z malowaniem

Macie jakiś patent żeby przy malowaniu cegieł nie zalewało mi fugi?

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Najpierw wypełnij fugę gęstą farbą powiedzmy szarą. Usmaruj ceglaną farbą cieńką warstwą palec i przejedź po cegłach bez dociskania.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
82 1 0
DarkFin

1 - Można jeszcze tak , pomalować fugi jakims kolorem szarym (jasny , ciemny )
" Adam Okuń Najpierw wypełnij fugę gęstą farbą powiedzmy szarą. " I metoda suchego pedzla malować po przekątnej cegiełek .
2 - Mysle ze lepszy był by dzial " techniki modelarskie "

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
352 2 0
Najpierw pomalować mocno rozcieńczoną farba jasnego koloru, sama wprowadzi się w fugi, ale ich nie zasklepi, tak jak zrobi to gęsta farba. Potem gęstą farbą metodą "suchego pędzla" pomalować lica cegieł. Warto również stworzyć wariacje koloru podstawowego: pomarańczową, brązową itp. i pomalować malutkim pędzlem pojedyńcze cegły.

OP
OP
D

DarkFin

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Powiem tak, ja w suchym pędzlu mocny nie jestem. Znalazłem taką gąbke fajną i tym próbowałem. Przez chwilę się udało potem to samo, może to wina farby

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
371 17 0
Zdecydowanie to jest powód tego niepowodzenia. Dodam, że wygodnie jest, gdy fugę i cegłę robi się różnymi rodzajami farb, czyli na przykład fugę akrylem (np. pactra) a cegłę farbą rozpuszczalnikową (np. humbrol), albo na odwrót. Farba do fug ma być rozcieńczona, żeby swobodnie je wypełniała, farba do cegieł praktycznie sucha, w małej ilości, na gęstej gąbce. Jeżeli przy malowaniu fug cegły też zostaną pomalowane, to nic się nie stanie, bo i tak warstwa farby nakładana gąbką to zakryje. Następnym krokiem może być pomalowanie niektórych cegieł małym pędzelkiem na różne kolory typu szary, stalowy, brązowy, niebieski, beżowy, jakieś bordo, czy co tam jest pod ręką, a na koniec patyna, ale to już temat na osobną opowieść...

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.973 130 86
Dodam, że wygodnie jest, gdy fugę i cegłę robi się różnymi rodzajami farb, czyli na przykład fugę akrylem (np. pactra) a cegłę farbą rozpuszczalnikową (np. humbrol), albo na odwrót.
Warto przed docelowym malowaniem sprawdzic czy sie 'gryza'. Ważne jet też to zeby pierwsza warstwa dobrze wyschla. Np. trzeba odczekac 24 godziny.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.091 449 99
Najpierw pomalować mocno rozcieńczoną farba jasnego koloru, sama wprowadzi się w fugi
Kolega Mateusz B słusznie napisał - mocno rozcieńczoną farbą. Jak farba jest odpowiednio rozcienczona, to nawet jak "zalejesz" fugi, to po wyschnięciu lico cegły będzie odstawać, a fuga będzie głębiej i pomalowania- jak powinno być. Potem jak wyschnie pozostanie spatynowanie lic bardziej suchą farbą, by fug nie zalać.
Użycie gąbki jest do bani, bo gąbka z racji swojej sprężystości będzie wchodzić w fugi i je mazać - tymbardziej, że nie czujesz tego nacisku. To już lepiej zrobić to opuszkiem palca jak pisali koledzy wyżej mocząc go w farbie. Potrzeć potem na jakiejś kartce i jak stwierdzimy, że przyschła na tyle, że się nie będzie lać, wówczas pojechac z lekkim naciskiem opuszka palca po cegłach szybkimi ruchami w lewo i prawo. Na koniec można lica niektórych pojedynczych cegieł cienkim pędzelkiem pomalować na inne kolory (np. ciemniejsze niż inne) by uzyskac coś w tym stylu:

pallas-2.jpg

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
U siebie robię tak że najpierw maluje cegły ,może być przy użyciu gąbki różnicując kolory potem na to wszystko lakier błyszczący .
Używam farb akrylowych , wypełnienie fug olejnymi rozcieńczonymi ,trochę odczekać aż wyschną ,nadmiar wycieram np szmatką lub pędzelkiem i na to mat .