• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Typ: Y, Bwxzd - Epoka: IV

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam,kurcze nie cierpię zakładać nowych tematów,ale okoliczność mnie niestety do tego zmusiła ;) Planuje stworzyć składzik z wagonów podanych w tytule czyli Typ: Y, Bwxzd
Epoka: IV, zakupiłem już parę sztuk ale w malowaniu DR. Więc prośba:
-kolor takiego wagonu w PKP(nr.farby)
-dokładne rozmieszczenie napisów
Z pewnością pojawią się komentarze typu "nygus" itp,słowo przeszukałem wzdłuż i w szerz, ciężko znaleźć!!!!Jeśli już są to kiepskiej jakości :roll:
Z góry wielkie dzięki 8)

Jacek B. Żurek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Naprawdę nikt nie odpowiedział?
ad i) Jak przejrzeć fora modelarsko-kolejowe to można chyba na 100% założyć, że do czasu wprowadzenia malowania "dyskotekowego" na polskich kolejach obowiązywał odcień zieleni: ciemnozielono-oliwkowy o odcieniu ustalonym jako RAL 6008.
Modelarze kolejowi używają wzornika kolorów RAL (lotniczy, okretowi czy spece od broni pancernej raczej Federal Standard 495a i 495B - sam nim byłem kiedyś), ma to takie uzasadnienie według mnie, że farby samochodowe w spray'u (Motip, Duplo, Eurocolor) są dużo lepsze do malowania wagonów niż aerograf a kolory tych farb podawane są według standardu RAL. Z kolorem szarym może być większy kłopot ja bym "obstawiał" szary-popielaty odcień RAL 7037.
ad ii) Co do dokładnego rozmieszczenia napisów poszukaj na Allegro lub w antykwariacie książki z tego okresu na temat wagonów kolejowych. Najlepsze z punktu widzenia modelarza kolejowego wydawały WKiŁ. Ja bym polecał "Normalnotorowe wagony kolejowe PKP" Janiaka i Kalinkowskiego z 1974 czyli cezura epok IVa/IVb.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 62
Tabor 3
Tabor 4
A
Tabor 38