• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ty2 ROCO - cyfrowy przestała jeździć, światła i dźwięki działają.

BaFe

Użytkownik
Reakcje
60 5 0
Ty2 jeździł sobie po makiecie, w pewnym momencie zauważyłem że nie mam kontroli nad prędkością i kierunkiem jazdy modelu (ale wcześniej udało mi się kilka razy go przyspieszyć, zwolnić, zatrzymać), zatem sobie jeździła trochę jak uciekający pociąg bez maszynisty. Po awaryjnym zatrzymaniu przyciskiem lokomotywa już nie jeździ. Światła się świecą, dźwięki generowane przyciskami się odtwarzają, ale z jazdy nici, nie odtwarza się też dźwięk towarzyszący jeździe. Postawiłem inną lokomotywę testowo na tory - jeździ bez problemu. Wyłączałem centralkę z prądu na kilkanaście sekund, nie pomogło. Korzystam z PIKO Smart Control Light, dekoder w lokomotywie jest ten wmontowany przez ROCO.

Wiecie co może być przyczyną i jak to naprawić?

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.180 46 1
Hej.
Dekoder w ROCO to ZIMO.
Jeśli stara TY2, to MX645R 8pin, jeśli nowa, to MS450PluX16. Na początek spróbuj zresetować dekoder CV8=8.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.180 46 1
No zresetuje.
Przywróci do ustawień fabrycznych, czyli takich jakie dostałeś ze sklepu.
Czasem coś się dekoderom "porobi":) i trzeba je przywołać do porządku.
Powinno pomóc.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.180 46 1
Można na torze do jazdy, ale nie może być tam postawionego żadnego innego taboru z dekoderami, ani też żadnego innego dekodera podpiętego do torów (rozjazdy, sygnalizacja, czy inne).
Jeśli masz tor podłączeniowy Piko z klipsami, to musi być to podłączenie cyfrowe, a nie analogowe.
Wygląda tak samo, ale cyfrowe nie ma w środku kondensatora.
Jeśli nie wiesz jakie masz, to podłącz kable bezpośrednio z centralki do torów.

OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
60 5 0
Nie reaguje już na nic po prostu, nie ma dźwięku, świateł, jazdy. Złączki torowe mam PIKO do zasilania cyfrowego - bez kondensatora. Próbowałem na torze do jazdy. Tylko Ty2 teraz stoi na torach, a rozjazdy analogowe (sygnalizacji i jakichkolwiek innych cyfrowych peryferiów brak).

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.180 46 1
Nie, w Twoim przypadku nie ma potrzeby.
Ale chwila.
Po resecie musisz na nowo zaprogramować adres lokomotywy w CV1.
Zrobiłeś to?
Po resecie ustawia się automatycznie adres domyślny CV1=3.
Trzeba go zmienić na adres taki, jaki był przed resetem.
Dopiero wówczas lokomotywa zacznie reagować na polecenia z manipulatora, który to ma ten "stary" adres zapisany w pamięci.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
60 5 0
A o tym nie pomyślałem wtedy (późna pora), ale jak postawiłem parowóz na torze do programowania to po resecie CV przyszła mi taka myśl żeby sprawdzić czy centralka w ogóle czyta adres lokomotywy. I faktycznie musiałem go potem z 3 przestawić na jego własny adres. Teraz jeździ bez problemu (a jak znów coś się stanie wiem jak działać).

Dzięki
Dobranoc.

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.717 101 132
Myślę, że mógł paść silnik jeśli dużo jeździła. Tak się zdarza, zwłaszcza w Roco. Zacząłbym od sprawdzenia samego silnika podłączonego na krótko. Jeśli będą nieprawidłowości można spróbować go naprawić lub wymienić na nowy. Z doświadczenia wiem, że dalsze zabawy z dekoderem w przypadku uszkodzonego silnika prowadzą do zepsucia dekodera (nie całkowitego, ale do przeciążenia, które wymaga odesłania dekodera do naprawy).