• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ty2 Nowy Sącz - Chabówka - Żywiec

Reakcje
0 0 0
Tak sobie pomyślałem, że fajnie by było gdyby uruchomiono np w czasie wakacji pociąg relacji Nowy Sącz - Żywiec. Mogła by to być atrakcja porównywalna ze spływem Dunajca czy z wycieczką na Morskie Oko - i to nie tylko dla maniaków kolejnictwa. Jak wiadomo linia z Nowego Sącza do Chabówki jest niewykorzystywana ale w miare dobrym stanie, z Chabówki do Suchej Besk. utrzymywany jest regularny ruch a z Suchej do Żywca jeszcze w ubiegłym roku kursowały pociągi.
W Chabówce jest sporo czynnego taboru i co ważne pociąg nie musiałby zmieniać kierunku jazdy ani w Chabówce ani w Suchej.

W Żywcu jest wiadomo browar a w N.S. potentaci w lodach bracia Koral - może w zamian za jakąś reklame zrobiliby jakiś sponsoring ? Wzorem połączeń Poznań - Wolsztyn z tego pociągu mogłaby korzystać okoliczna ludność. Trasa jest arcyciekawa i tak jak wcześniej pisałem byłaby nielada atrakcją w tym turystycznym regionie.

Zapewne nic z tego nie wyjdzie bo jest jak jest ale w sumie co mi szkodzi napisać tych kilka zdań...w każdym bądź razie gdyby uruchomiono taki pociąg to obowiązkowo karnąłbym się nim ze 2 x na sezon . Jeśli uważasz podobnie daj swoje poparcie! Jak się uzbiera przyzwoita liczba głosów może warto będzie napisać jakiś list do PKP Cargo, Braci Koral i Żywca - może zamiast inwestować w pseudo gwiazdy polskiej estrady sypną troche grosza na wyjątkową promocje/ reklame swoich firm? - np reklama na rewersach biletów.

Daje foto Ty2 911 z MD Chabówka ach gdyby tak głosów było z 911;)

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.124 503 30
Jestem jak najbardziej za, szkoda tylko, że linia od Chabówki przez Suchą do Żywca jest zelektryfikowana. Jazda parowozu pod drutem to już nie to...

Ł

Łukasz K

Gość
Także popieram tą inicjatywę. Jednak w kwestii PKP Cargo jest udostępnienie parowozów ze skansenów. Swoją zgodę (za odpowiednią - rzecz jasna, sumę) musi wyrazić PKP PLK, do której należą tory. Na szczęście w tym roku się odbędzie "Parowozjada", więc pewną część linii Chabówka - Nowy Sącz przemierzą parowozy wraz z wagonami -chociaż tyle dobrze.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
350 15 0
Przez ostatnie 2 lata fundacja Era Parowozów uruchamiała w porozumieniu z browarem w czerwcu "Pociąg do Żywca" będący atrakcją organizowaniego w tym czasie festiwalu birofila. Pociąg był w relacji Chabówka-Żywiec-Chabówka. Z tego co pamietam pomimo dość poważnego sponsoringu przez browar bilety były po bodajże 90 zł od głowy...

malizna

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Powiem na razie tyle że szykuje się retro z N.Sącza do Chabówki końcem maja. Bliższe informacje podam po potwierdzeniu w dziale imprezy :D

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0
Czekam na info o tym pociągu.
Kiedyś w TV widziałem taką relacje. Do bardzo długiej kolejki do kolejki linowej na Kasprowy Wierch podchodzi busiarz i ostatnim kolejkowiczom mówi o możliwości wybrania się jego busem na spływ Dunajcem. Kolejkowicze zamiast czekać kilka godzin w kolejce do kolejki skorzystali z propozycji busiarza. Podejrzewam, że przy odrobinie reklamy w Zakopanem taki wakacyjny pociąg miałby ponad 80% zapełnienia. Poza tym ile w Europie jest kolejek linowych a ile jest linii kolejowych obsługiwanych parowozami?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 4
Koleje w Polsce 3
Koleje w Polsce 7
Koleje w Polsce 0