• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ty2 na PKP (Baureihe 52).

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Parowóz Ty2 stał się jednym z filarów PKP okresu PRL-u. Na naszym forum mamy wiele wzmianek i dyskusji na jego temat. Są także, między innymi takie tematy, jak:
Ty2-1082 przebieg służby
Ty2911 - jaki nr tendra dla IV epoki
Ty2-927
Ty2armatura

a nawet
Ty2-537 Historia i Ty2- książka o wojennej lokomotywie.
Niestety nie ma tematu po prostu dotyczącego Ty2 jako zjawiska na PKP :)
Nie będę wklejał danych technicznych, ponieważ parowóz ten wielokrotnie podlegał różnym modyfikacjom i miał tyle wersji, że kalejdoskop by mu pozazdrościł. Na pewno, w ramach tego tematu Koledzy podzielą się swoją bogatą wiedzą odnośnie jego mnogich wersji.
Postanowiłem zatem, na dobry początek, wstawić szereg rysunków oraz kilka ciekawych zdjęć tego parowozu.

Zacznę od tego, że parowóz ten sprowadził do Polski pewien awanturnik ze śmiesznym wąsikiem, a zdekompletowanego orzełka (bez korony) przyczepił do jego korpusu inny wąsaty zabijaka, który lubił czerwone gwiazdki. :(

Zdj. 1: Ty2-Bosz-Nasz-Stalin.
Ty2-Bosz-Nasz-Stalin.jpg

Zdj. 2, 3 i 4: Ogólne schematy parowozu Ty2.
7bex-6s.jpg

129691278.jpg

129691552.jpg

Zdj. 5: Ty2 ex belg.
BR52Belg_PKP_Ty2.jpg

Zdj. 6,7, 8, 9, 10 i 11: Kilka zdjęć tego parowozu.
P4241888.JPG

01ty0021049bchabowka030.jpg

74007_Ty2-202_Witoslaw_740523.jpg

ty2406klosowice.jpg

1990-06-295828318pkptytos4.jpg

Ty2...jpg

OP
OP
wa1aw

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Dziękuję Kolegom za zainteresowanie tematem. Dla Kolegów zainteresowanych tendrami od Ty2, wklejam kilka schematów tendrów, które jeździły z tym parowozem.
ty2tendersztywnoramowy_1.jpg

2bkn-5w.jpg

2bkn-60.jpg

2bkn-61.jpg

PS. Mam nadzieję, że schematy spodobają się także Kolegom modelarzom :)

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
811 5 0
Kolego Wa1aw bez urazy , ale po takim wprowadzeniu do tematu Ty2 to ja się chyba wypiszę z forum. Proponuję aby Moderator podzielił posty w dziale prawdziwa Kolej na dwa działy: przedszkole i forum ekspertów.

OP
OP
wa1aw

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Proponuję aby Moderator podzielił posty w dziale prawdziwa Kolej na dwa działy: przedszkole i forum ekspertów.
Coś w tym jest, jednak chcąc znać prawdę, król przebierał się i wychodził do ludu. Często też, najwięcej dowiadywał się od stańczyka, ponieważ w gronie uczonych doradców żadna konstruktywna opinia czy ciekawa informacja nie mogła się przebić :)
Ad rem - poprzedni wpis zakończyłem na tendrach, więc bieżący wpis także od tendra zacznę. Przedstawiam Kolegom sesję zdjęciową parowozu Ty2-1407 wykonaną na stacji Sierpc w maju 1980 roku. Autorem zdjęć są panowie Roland Hacke i Larsen. Źródłem jest LOKReport 12/91.
Ty2-1407-Sierpc-1980z1.jpg

Ty2-1407-Sierpc-1980z2.jpg

Ty2-1407-Sierpc-1980z3.jpg

Ty2-1407-Sierpc-1980z4.jpg

PS. Czy któryś z Kolegów fachowców mógłby mnie oświecić szerszą wiedzą na temat tego parowozu i scenerii w jakiej się znajdował w 1980 roku?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.069 579 30
To były w Polsce jakieś Ty2 ściągnięte po wojnie z Belgii?
Zdj. 2, 3 i 4: Ogólne schematy parowozu Ty2.
"Zdj. 4" to jakiś "trochę" uproszczony schemat modelu z instrukcją, jak oświetlić latarnie na szczycie dymnicy i na przedniej ścianie bloku cylindrowego za pomocą jednej żarówki w kotle i światłowodów.

OP
OP
wa1aw

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
To były w Polsce jakieś Ty2 ściągnięte po wojnie z Belgii?
Zdj. 4" to jakiś "trochę" uproszczony schemat modelu z instrukcją
Wszystkie te rysunki ściągnięte zostały z niemieckich stron kolejowych. Schemat z belgijskim Ty2 ma następujący oryginalny opis (nadany przez Niemca): "BR52Belg_PKP_Ty2".
Czuję się kompetentny jedynie w zakresie tłumaczenia treści zdjęć i rysunków, których sam jestem autorem. Inne obrazki zamieszczam z takimi opisami, z jakimi ściągnąłem je z Internetu :)
Dla potrzeb wzbogacenia bazy schematów i zdjęć Ty2 (Br52) wklejam kolejne. Źródło - rosyjskie, niemieckie i angielskie strony Internetowe.
TE.png

BR52-tender-sztywnoramowy.jpg

Ty2-179.jpg

Ty2-1258 Franciszek.jpg

Alex D

Znany użytkownik
Reakcje
314 2 0
Czy ktoś ma schemat instalacji elektrycznej lamp pomostowych zamontowanych pod pomostami po bokach parowozu, oświetlających mechanizm napędowy i stawidło lub może dokładnie określić ich położenie (najlepiej na rysunku)

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
484 69 32
Temat super , tych kopciuchów w MD Raciborz pracowało swojego czasu dziesiątki, były nieodłącznym elementem architektury dworca przez całe dziesięciolecia, z pewnością ten typ parowozu przywiózł ,mnie ze szpitala w któryś mrozny,lutowy dzień roku 66 do domu wprost ze szpitala i na tym parowozie odbyłem ostatnia słuzbe w moim mieście :( Pamiętam ciepło i zapach jakie otaczały tego potwora :) Szkoda ze odeszło coś , co towarzyszyło mi całe życie.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.279 39 0
Czy istnieje jakieś miejsce, w którym można sprawdzić jaki numer tendra do którego Ty2 dołożyć. Pobieżne (przyznaję) przejrzenie Internetu nie przyniosło rezultatu.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.756 112 11
Czy istnieje jakieś miejsce, w którym można sprawdzić jaki numer tendra do którego Ty2 dołożyć. Pobieżne (przyznaję) przejrzenie Internetu nie przyniosło rezultatu.
.
Parowozy zmieniały tendry, to zjawisko występuje nawet dzisiaj. Najlepiej wertować dokładnie zdjęcia z danego okresu. Jest tu kilku miłośników posiadających dane na temat poszczególnych egzemplarzy. Dodam że jest to moja ulubiona seria, wiem-niemiecki, ale kocha się co ma:)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 4
Koleje w Polsce 3
Koleje w Polsce 7
Koleje w Polsce 0