• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Truss Bridge 150' - Most kratownicowy

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
213 3 0
Moze kogos poszukujacego mostu na swoja makiete zainteresuje ten produkt. Mimo ze amerykanski mysle, ze da sie go adaptowac na europejskie warunki.
Potrzebowalem dlugiego mostu - przynajmniej 0.5m w skali. Bylo kilka produktow, niestety z metalu, w cenie powalajacej na kolana - 700 USD i wiecej.
Po dlugich poszukiwaniach natknalem sie na produkt firmy Central Valley Model Works, Inc.

Most wystepuje w 3 wersjach rozniacych sie dzwigarami. Nie jestem fachowcem od konstrukcji stalowych wiec nie wiem jak to przetlumaczyc ale dzwigary wystepuja w nastepujacych wersjach:
1. Punchplate Girders - "dziurkowane"
2. Gusseted Girders - "klinowe"
3. Box Girders - "kratkowane"
Poszczegolne typy widac na tych zdjeciach.
box.jpg gusseted.jpg punchplate.jpg
Pare rzeczy juz mi sie zdarzalo sklejac ale to byl najtrudniejszy projekt. Byc moze zgubilo mnie zaufanie do amerykanskich produktow. Dotychczas zwykle wszystko pasowalo co do mm. Wystarczylo wyciac czesci oczyscic z nadlewek i posklejac. Wszystko bylo obmyslone i dopasowane.
Tutaj producent tak naprawde zapewnil mterialy do budowy a wykonanie i dopasowanie zalezy od konstruktora.
W komplecie jest wydrukowany szablon zawierajacy 1/4 mostu do ktorego trzeba dopasowac puzzle. Z tych cwiartek skladamy pozniej calosc. Trzeba dociac dzwigary, pod roznym katami. Kazda dziesiata czesc mm roznicy i juz sie na takiej dlugosci nie schodzimy z reszta.
Nieswiadomy, ze tak to wlasnie wyglada popelnilem na poczatku pare bledow, ktore wyszly na samym koncu przy skladaniu i ktorych juz sie nie dalo naprawic. Nie pokazuje ich na zdjeciach zeby nie zniechac bo mimo wszystko uwazam, ze most wyszedl fajnie.
Praca byla dluga i monotonna - kilkukrotne przymierzanie wszystkiego. Nie ma nadmiaru dzwigarow, wyliczone jest wszystko co do sztuki wiec kazdy blad moze drogo kosztowac.
Na okolicznosc tego projektu musialem powiekszyc swoj warsztat o odpowienio cienka pilke wlosowa i szablon do ciecia.

Most ma 55cm dlugosci, wysokosc 11,5 cm. W komplecie sa fajne, drewniane podklady. Nie ma szyn.
Jak widac przeszedl z sukcesem proby obciazeniowe :)

DSC_0639.JPG DSC_0642.JPG DSC_0643.JPG DSC_0644.JPG DSC_0645.JPG DSC_0646.JPG