• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Trudne początki

Napoleon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich forumowiczów! Mam na imię Damian. Razem z tatą i młodszym bratem postanowiliśmy powrócić do pasji z dzieciństwa naszego rodziciela - mamy zamiar zbudować własną makietę. Po przeczytaniu wielu forów internetowych oraz podręcznika PIKO stworzyłem jej wstępny projekt. Czarną kreską (rysowaną w Paincie ;)) zaznaczyłem przebieg drugiej trasy, niejako schowanej w tej głównej. Ta druga będzie zbudowana z już posiadanych elementów PIKO z lat 80, a nowa trasa, robiona komputerowo, będzie zakupiona z oferty PIKO. Tak więc powstaną dwa oddzielne obwody. Ponieważ jest to mój pierwszy projekt proszę o dużo uwag i od razu zaznaczam, że część trasy jest zaczerpnięta z podręcznika PIKO (trasa nr 9).

Pozdrawiam!
P2.png
snapshot.jpg
P1.png

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Damian, witaj na forum! :)
Świetny plan i świetnie, że robiony na bazie gotowego. Jednakże dałbym sobie spokój z drugą trasą (tą z painta). Ta podstawowa daje duże możliwości (także późniejszej rozbudowy).
Nie bardzo wiem, po co jest ta bocznica wewnętrzna po prawej stronie, która idzie do góry i się niespodziewanie kończy :)

Ten plan wymaga jedynie małych kosmetycznych zabiegów i dorysowania "dekoracji", żebyśmy, a przede wszystkim WY wiedzieli, co gdzie będzie na makiecie.
I można budować :)

Powodzenia i wytrwałości! (y)

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Zrób linię dwutorową, bo to pokazałeś szybko Ci się znudzi. I w tym planie musisz zastosować moduł pętli, bo stykają się przeciwne bieguny prądu.

OP
OP
N

Napoleon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przepraszam, że zapytam, ale jestem trochę zielony w tych sprawach...
1. Czy mógłbym prosić o jakiś szkic, jak powinno to wyglądać z modułem pętli? W stosunku do planu PIKO naniosłem tylko kilka poprawek, a przede wszystkim połączyłem po lewej stronie torem typu FLEX wyjazd z kilku równoległych torów z tunelem w lewym górnym rogu.
2. A jak miałoby to wyglądać z dwoma torami?
3. Czy naprawdę uważacie, że nie warto wkomponować też starą linię kolejową?

Z góry dziękuję za Waszą pomoc! Miłej soboty!

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Kto pyta nie błądzi :)
1- moduł pętli to takie urządzenie które zmienia bieguny prądu. Na górze tam gdzie odchodzą Ci tory na rozjeździe, to następuje zmiana. Jedź palcem po prawej szynie i zobacz, że po powrocie palec będzie na lewej szynie.
2- www.timmels-moba-seiten.de/Eisenbahn/index.php?option=com_content&view=article&id=51:baubericht-zum-testoval&catid=77:das-testoval-mein-neuanfang&Itemid=125
3-- zob jeden układ i wtedy ewentualnie dorobisz. Robienie makiet nie jest łatwe i lepiej robić coś etapami.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.646 519 30
Jak napisał kolega Marcin, taki układ torów (pętla) powoduje zwarcie. Moduł pętli to układ elektroniczny, pozwalający na przejazd pociągu przez pętlę przy sterowaniu cyfrowym (DCC). W tym celu trzeba też odizolować od siebie odpowiednie odcinki torów. Przy tradycyjnym zasilaniu prądem stałym i sterowaniu analogowym też konieczne są izolacje, a przełączanie można realizować albo ręcznie, albo automatycznie, stosując odpowiednie układy przełączające, powiązane z czujnikami przejazdu pociągu. Ale o szczegóły proponuję już spytać fachowców.

Jeśli chodzi o tę "starą linię kolejową", to przyznam, że nie bardzo rozumiem o co chodzi. Pierwszy rysunek jest dla mnie zupełnie nieczytelny i nie wiem, jak mają się do siebie układ torów, zaprojektowany komputerowo i ten drugi, naniesiony ręcznie. Co to znaczy, że druga trasa jest "niejako schowana w tej głównej"?

OP
OP
N

Napoleon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zamierzamy zakupić sterowanie analogowe, ale jak rozumiem izolacja i w tym wypadku będzie konieczna? Czy może łatwiej będzie zmodyfikować trasę? Macie jakieś pomysły?

Stara linia kolejowa miała być po prostu na poziomie zerowym, więc nie było by jej widać w wielu miejscach.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
W twoim planie jest pętla do zwracania która jest problemem, bo trzeba moduł zastosować pętli. A ten plan że strony nie musi taki zostać. Można go przerobić. Ogólnie chodziło o pokazanie linii dwutorowej.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Owszem, ale linia jest jednotorowa. Szybko się znudzi. A skoro nie bierzesz moich uwag pod uwagę, to już się nie udzielam.
Na koniec podpowiem, że nie masz w tym planie żadnych bocznic, więc zabawa ogranicza się w stu procentach do jazdy dokoła. Nie dosłownie, ale jednak. Dobranoc i miłego poniedziałku ;)

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
W pętli nie trzeba wcale "mdułu pętli" jeżeli stosujesz sterowanie analogowe. To urządzenie powstało do jazdy w dcc bo tam nie da się inaczej. W analogu stosuje się odcinek izolowany i 4 diody prostownicze oraz przełącznik. Schemat w każdej książce o modelarstwie ponieważ jest stosowany od początku istnienia makiet.
W dcc też dziala jeżeli dekoder ma ustawioną możliwość jazdy w analogu i to bez przełącznika.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 25