• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Troche o torach

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
W poniedziałek zaczynam układać tory na makiecie ale im więcej czytam to forum tym mam większe wątpliwości

Mam pełny zestaw nowiutkich torów Pico U stary typ
Czy różnica jest aż tak wielka pomijając względy estetyczne by inwestować ponad 600 zł w nowe tory?

Dołączam finalną już wersję torowiska od którego zaczynam jak widzicie są dwa wyjazdy na większy okrąg biegnący naokoło pomieszczenia

Załączniki

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
Czy roznica jest az tak wielka pomijajac wzgledy estetyczne by inwestowac ponad 600 zł w nowe tory?
Różnica jest... szczególnie zauważalna pod względem trakcyjnym szyn nowego typu.

krzych.132

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
im więcej czytam to forum tym mam większe wątpliwości
Tak jak ci napisałem w poprzednim temacie:rzeczywistość jest bardzo brutalna.
LUKASZdiy napisał(a):
Dołączam finalną już wersję torowiska
Przyda się jeszcze jeden rozjazd w miejscu zaznaczonym,żeby można było wjeżdżać i wyjeżdżać z wewnętrznego kółka w drugą stronę.Nie zakładaj kilku wątków na ten sam temat -gubię się w szczegółach.
aqws9 napisał(a):
Różnica jest...
Spadki napięć,odcinki izolowane,itp.

Załączniki

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
przeraszam za zalozenie kolejnego postu

sadze ze tory to nawet duzo wiecej jak 600 zł
bo koszt 13 zwrotnic z napedem elektrycznym juz jest znaczny
dotego tory flexy itd
faktem jest ze tory naokolo piwnicy chce juz pozyc fleksami bo to mniej roboty wiec dokupic bede musial tylko ze 3 zwrotnice. Fleksy chce polozyc pomiedzy czerwonymi kreskami

narazie jak by nie poatrzec jestem jeszcze zbyt oszołomiony wielkoscia tego co chce zrobic a poprzednie doswidczenia mozna sobie wsadzic gdzies ;)
bo siedzielm do tej pory W samolotach RC

Pozwolcie ze pomecze was wieksza iloscia pytan co do elektryki

cala makiet bedzie zasilał 200W i dajcy 16 V ~ zasilcza
predkoscia jazdy bedzie sterował LM 317
i teraz poczatkow mysalem zby zrobic tak tor wewnatrzny osobna regulacja predkoscia i w pełny izolowany jak po duzym torze badzie smigał sklad na srodku mały skladzik moze krazyc sobie w koleczko ;)
reszta sterowana jednym regulatorem a ewentrualna kontrola obu skladow jakie moga tam jezdzic bedzie odbywala sie poprzez odcinki izolowane sterowane zwrotnicami ,przlacznikami i automatyka
i ostatnie sterowanie to mozliwosc odlaczenia samych bocznic i skierowania kolejki na wiekszy okrag nie wiem dokonca jak to opisac

Załączniki

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Proponuje ci coś takiego... Puść dwa tory do okoła. W dwóch miejscach zrób dwie stacje, z większą ilością torów, abyś mógł tam mógł przyjmować/składać dodatkowe pociągi. Od tego zacznij...

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
gbbsoft napisał(a):
Od tego zacznij...
Witaj, a najlepiej zacznij od zakładki "szukaj" i od lektury na dręczące Cię pytania związane z torami znajdujące się na tym forum
Piszę to dlatego, abyś nie poświęcił 16 stron jak użytkownik Karolek i nic nie osiągnął

Ja swój wątek założyłem 1,5 roku temu i mam 15 stron
albo aż 15 stron

więc czytaj dużo, a wiele się nauczysz
powodzenia

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
gbbsoft napisał(a):
Proponuje ci coś takiego... Puść dwa tory do okoła. W dwóch miejscach zrób dwie stacje, z większą ilością torów, abyś mógł tam mógł przyjmować/składać dodatkowe pociągi. Od tego zacznij...
czyli sugerujesz zby pozbyc sie tych dwoch okregów i makiete poprwadzic na okolo całej piwnicy? symetrycznie?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
A
Techniki modelarskie 73