• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Trix BR 03 (22144) i pytanie o dekoder

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czesc, kupilem dzisiaj model Trixa BR 03 no. 22144. Podziele sie wrazeniami z uzytkowania za jakis czas.

Na razie tylko pierwsze wrazenie:

- cena 550 PLN (!) - model nowy, nowosc 2008 - nie wiem czemu tak niska cena, nie znalazlem nigdzie informacji zeby to byl jakis model uproszczony, rowniez po ogledzinach modelu wszystko wyglada na professional i nie odbiega detalami od moich innych Trixow (BR E10 rheingold, BR E50 i Rh1012)

- lokomotywa wykonana z metalu (caly kociol i kabina + czesc podwozia), silnik w lokomotywie, niestety nie Softdrive Sinus, zebatki napedowe oczywiscie metal (to wazne dla mnie bo u mnie modele jezdza i zalezy mi na trwalosci - dla zainteresowanych trwaloscia ze swoich krotkich doswiadczen polecam Trix i Guetzold szczegolnie modele Trixa metalowe)

Napedzane 3 osie, dwa kola z obreczami przyczepnosciowymi, tender dwu wozkowy (wozki skretne niezalezne)

Osprzet "elektroniczny w tendrze, full miejsca na dekoder)

Oswietelenie zmienne (Biale/Biale) na mikrozarowkach.

Jezdzi znacznie glosniej niz modele z SoftDrive Sinus ale mi to nie przeszkadza jesli bedzie jezdzil bezawaryjnie przez pare lat).

Strasznie mi sie podoba budowa wewnetrzna w Trixach, full miejsca, a jest wszystko co trzeba. Niby prosto, zadnej plontaniny kabli itd. To chyba dzieki metalowej budowie modeli, nie potrzeba duzego obciaznika.

Nie moge na razie napisac wiecej bo puszczam go w analogu testowo.

teraz pytanie ma ktos albo wie gdzie kupic 21 pinowy dekoder Trixa 66839 ???

W Parowoziku beda mieli ale nie wiadomo kiedy, na ebay gdzie czesto kupuje modele sa te deodery po 30 EUR ale wysylka 15 EUR.

Potrzebuje dwie sztuki, moze byc tez dekoder trixa z dzwiekiem, jeden do Rh1012 drugi do BR 03.

Filmik tego modelu (nie moj):

http://www.youtube.com/watch?v=lZNC3lq9Aa0

Pozdrawiam!
S[

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mandylion napisał(a):
Są w Modelmanii na zamówienie, kupowałem tam dokładnie ten sam dekoder.
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=8619

150 zeta, i 30 dni czekania - musze sie jeszcze dzien zastanowic ale chyba sciagne od faszystow z ebay.de za niecale 30eur za sztuke, wezme 5 sie przydadza bo trixa kupie jeszcze nie raz, a e10.12 z eday.de szla 10 dni tylko do mnie

w sumie to moze ta modelmania tez bierze z ebay.de tylko doklada marze i 2tyg na wysylke od siebie do mnie :D

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Zasadniczo nic, co jest w skali H0, ma silnik i nosi markę Maerklin nie będzie jeździło po "zwykłych" torach ani nie da się sterować z DCC. Maerklin - to system trójszynowy, dawniej z zasilaniem prądem przemiennym, a obecnie - ze sterowaniem cyfrowym w standardzie, którego najnowsza nazwa to mfx, nie majłcym nic wspólnego z NMRA DCC.

Atrus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli tak jak myslalem trzeba obczajac Trixa :). A tem softdrive trixoski coz to takiego? Chodzi o plynna jazde? Czy kryje sie za tym cos innego? Pozdro! ;)

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Atrus napisał(a):
Czyli tak jak myslalem trzeba obczajac Trixa :). A tem softdrive trixoski coz to takiego? Chodzi o plynna jazde? Czy kryje sie za tym cos innego? Pozdro! ;)
Chodzi o nowy silnik SoftDrive - ja mam już 3 loki TRIX z tym silnikiem i jeżdżą super tzn. ruszają od najmniejszej prędkości płynnie (żadne szarpanie), jeżdżą cicho (może to raczej dzięki dobremu przeniesieniu napędu), poza tym sam silnik wydaje miły dla ucha dźwięk coś jakby mikro-turbinka się włączała, taki świst, żadne tam brzęczenie.

Z innych zalet to silnik jest bezszczotkowy, i podobno bez obsługowy, jednak jest to zbyt nowa rzecz żeby to zweryfikować.

Załączam materiał PR TRIXA nt. temat. (Sorry nie da się załączyć forum odmawia)

Więc tylko tyle co jest w internecie:

TRIX SoftDrive

A

Adam-H0

Gość
moge zaoferowac wam dekodery ESU za przyzwoita kolezenska cene
Lok Pilot v3.0 - 21-pol za 22 euro
Lok Pilot v3.0 - 8 pol za 21 euro
sprzedaz tylko dla czlonkow forum ;)

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Atrus napisał(a):
Dzieki za info,obadam. Bo niektore loki Trix'a sa bardzo ciekawe. Zwlaszcza te metalowe :).

No , ja moge z czystym sumieniem polecic te:

E10 nr 22031 - SoftDrive + Metal
Click

E50 nr 22150 - SoftDrive + Metal
Click

BR01 22028 - SoftDrive + Metal
Click

BR120 - (nie SoftDrive ale podobny dźwięk) niestety plastik, ale jeździ super
Click

SoftDrive raczej będzie tylko w modelach dostępnych tylko i wyłącznie z fabrycznym dekoderem.

A jak lubisz dobrą jazdę modeli to ja jeszcze mogę polecić Brawa i Guetzold - Roco niestety polecić nie mogę.

Poniżej stoją BR119 Brawa i Guetzold - Guetzold poza tym że nie ma drzwi otwieranych niczym brawie nie ustępuje a ma zaletę większy uciąg, waży 300g więcej

Załączniki

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
U mnie wszystkie ROCO'ulce jeżdżą znakomicie, nie ma żadnego szarpania, żadnych problemów, a jeżdżą dość dużo. Nie wiem czego się czepiacie. To, że nowe wypusty są niedopracowane to wiem, ale napędy ROCO robi bardzo dobre.

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie stoją. Tory to raptem 5 torów razy 5 metrów długości. Loków stoi zazwyczaj ze 4-5.

Ten brązowy to pewnie Ae 4/4 i ten polecić z Roco mogę.

Ale każdego Roco to nie, bo im jak się trafi jedne jeżdżą dobrze inne słabo.

Co do krokodyla to mam Roco - i ten jest super i jeździ super, zastanawiałem się nad TRIX bo jest metlaowy ale Roco lepiej wyglądał anacznie i też ma części metalowe.

Atrus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sa pewne detale dla ktorych warto posiadac krokodyla Trixoskiego zielonego,a Rocoskiego Brazowego :). Czyli jak w wiekszosci producentow,sa lepsze loki i gorsze. Trzeba obadac przed zakupem w miare mozliwosci.

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
krzychu12231 napisał(a):
U mnie wszystkie ROCO'ulce jeżdżą znakomicie, nie ma żadnego szarpania, żadnych problemów, a jeżdżą dość dużo. Nie wiem czego się czepiacie. To, że nowe wypusty są niedopracowane to wiem, ale napędy ROCO robi bardzo dobre.
Z "dziadowsko" jeżdżących to wymienię tylko BR112, BR111, Taurusa (też muszę czasem popchnąć)

Wszystkie mają umyte koła, i jeżdżą po czystym torowisku. Po takim samym jak Brawa i Guetzold tylko że te nigdy się nie zatrzymują.

Poza tym Roco nie umie (?) zrobić cichej przekładni do lokomotywy Co'Co' - przykład brzęczący BR103 i Ae 6/6 - a np Brawa BR119 umie, Guetzold BR119 czy BR155 umie i jeździ cicho.

Na czym rzecz polega nie wiem, ale z tymi zachwytami nad napędem Roco to przesada. Roco robi niektóre modele piękne z zewnątrz ale napędu wcale dobrego nie mają.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Szymon napisał(a):
z tymi zachwytami nad napędem Roco to przesada
Tak samo z wyglądem zewnętrznym TRIX'ów. Nawet te najlepsze (głównie parowozy) FL'owi i większości ROCO do pięt nie dorastają. I po co te zachwyty :???:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.945 121 22
Większość sobie chwali Roco za wykonanie ogólne modeli, jak i za bardzo dobry napęd. Ty piszesz że jest odwrotnie i się dziwisz jeszcze, jak ktoś ma odmienne zdanie.

A co do cichości napędu CoCo w modelach Roco. Masz może BR120? Nie mogę powiedzieć, by ten model miał głośny napęd. Ledwo coś słychać.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje innych krajów 0
Koleje innych krajów 13
Koleje innych krajów 2
Koleje innych krajów 48
Koleje innych krajów 6