• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

TRAXX (EU43)

gudzia

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
Interesuje mnie w obecnej chwili lokomotywa TRAXX (EU43). A dokładniej jej rozstaw w osiach. Jest mi to potrzebne gdyż muszę wykonać obliczenia dla podkładu i szyny dla tej lokomotywy.

Znalazłem w internecie, że jej rozstaw osiawy wynosi 1.435cm ale wydaje mi się, że jest to rozstaw między dwoma skrajnymi osiami, a osie są cztery. Więc licząc kolejno osie: 1,2,3,4 to jest to rozstaw między 1 i 2 oraz między 3 i 4.

Czy może mi ktoś podać adres albo napisać ile wynosi rozstaw między dwoma osiami znajdującymi się najbliżej środka lokomotywy, czyli między 2 i 3? Albo jeśli źle rozumuje to proszę mnie poprawic:)

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc:)

Pozdrawiam.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Rozstaw 1435 mm to rozstaw kół, nie osi. Tak jakby w poprzek tego, co Ciebie interesuje.
W naszym kraju, za rozstaw normalnotorowy bowiem przyjmuje się tory o takim właśnie rozstawie. Mierzone to jest w sposób przedstawiony na poniższym rysunku.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Gauge_EN.svg/800px-Gauge_EN.svg.pngrysunek pochodzi ze strony http://pl.wikipedia.org

Ale co do Twojego zapytania.
Jak słusznie zauważyłeś, lokomotywa typu Traxx posiada 4 osie, gdzie 1 i 2 są ujęte w jednym wózku, zaś 2 i 3 w drugim wózku.
Rozstaw osi w wózku wynosi w tej lokomotywie 2600 mm. Zatem jest to roztaw pomiędzy osiami 1 i 2 oraz 3 i 4.
Rozstaw wózków w tej lokomotywie wynosi 10390 mm. Mierzony dokładnie pomiędzy środkami wózków, a zatem dokładnie w środku pomiędzy rozstawami osi w wózku.
Teraz już zatem prosto wyliczyć rozstaw osi 2 i 3. Będzie to zatem 10390 minus połowa rozstawu osi pierwszego wózka minus połowa rozstawu osi drugiego wózka. Czyli jest to dokładnie 7790 mm.

Reasumując, rozstawy pomiędzy kolejnymi osiami to: 2600 (1-2), 7790 (2-3), 2600 (3-4). Czyli roztaw pomiędzy 1 i 4 osią to 12990 mm.

Ogryzek

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
gudzia napisał(a):
Witam,
Interesuje mnie w obecnej chwili lokomotywa TRAXX (EU43). A dokładniej jej rozstaw w osiach. Jest mi to potrzebne gdyż muszę wykonać obliczenia dla podkładu i szyny dla tej lokomotywy.

Znalazłem w internecie, że jej rozstaw osiawy wynosi 1.435cm ale wydaje mi się, że jest to rozstaw między dwoma skrajnymi osiami, a osie są cztery. Więc licząc kolejno osie: 1,2,3,4 to jest to rozstaw między 1 i 2 oraz między 3 i 4.

Czy może mi ktoś podać adres albo napisać ile wynosi rozstaw między dwoma osiami znajdującymi się najbliżej środka lokomotywy, czyli między 2 i 3? Albo jeśli źle rozumuje to proszę mnie poprawic:)

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc:)

Pozdrawiam.
Ile masz lat?? Pytanie z czystej ciekawości ;)

Poza tym dam flachę jak znajdziesz mi w necie to info

gudzia napisał(a):
Znalazłem w internecie, że jej rozstaw osiawy wynosi 1.435cm