• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Trawa

Reakcje
0 0 0
Moje kolejne pytanie z cyklu budowa makiety.
Mam układ torowy, wiem jak zrobić podsypkę, drzewka, ale jak zrobić ładną trawe?? Kpić mate i naklejać odtargane kawałki??? proszę o odpowiedź :)

P. S. czy krzewy robi się tak samo jak druciane drzewka??

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
140 1 0
Proponuje przeczytać cykl artykułów p. Leszka Lewińskiego pt. zieleń na makiecie.
Potem kilka prób i zieleń jest taka jak trzeba, sam sie o tym przekonałem....

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.005 33 0
Tak tak mozna czytać artykuły pana LL i jak masz cierpliwość i dużo czasu to jaknajbardziej można kleić trawę jak on. Ja stosuje troszke inną metodę. Szybszą i wg mnie też dobrą ale to już kwestia gustu. Kilka fotek z etapem robienia trawek widać tutaj http://ds5.agh.edu.pl/~kozak/viewtopic. ... c&start=45
a robię ją w nastepujący sposób. Najpierw w miejscu gdzie ma takowe ziele rosnąć rozklejam matę AUHAGENA. Potem przygotowuję roztwór wikolu z pigmentem i z wodą aby klej był rozcienczony i zabarwiony w kolorze niebieskim. Całą matę smaruję cieńko tym roztworem na który potem sypie trawkę i pył z ziemi plus ewentualnie puder. POtem do zostawiam do wyschnięcia. Dla mnie jest to metoda otyle lepsza że moge sobie uzyskać różne odcienie kolorów i płynne przejścia pomiędzy nimi co ma znaczenie przy próbie robieniamakietki jesiennej jak ja to czynię.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.005 33 0
No kurcze jestem pełen podziwu dla tej metody. Prosta jak widać i trawka prezentuje sie wyśmienicie ;) Pytanie jak się to sprawdza w rzeczywistości choć widać że są ludzie którzy już po testowali metodę i dali radę ;) Widzę że będę musiał pozmianiać swoje techniki siania trawki elektro ;)

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Jejku, jakie to proste, wręcz nie wiarygodne,że taki prosty pomysł, a taki efekt- spróbowałem na trawce 2mm :D , aż boję się pomyśleć jak będzie wyglądać trawa z 6mm
dzięki za pomysł

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
aqws9 napisał(a):
ciekma napisał/a:
Ale właściwie to po co siać na folii i potem przenosić zamiast od razu na makiecie?

No może dla tego, żeby nie musieć potrząsać całą makietą i uderzać jej od spodu
Nie trzeba potrząsać makietą, łatwiej odwrócić kartonik z folią i z ewentualnych pozostałości które się nie przykleiły zrobić odzysk. Z folii bez problemu się odklei i można wytargać kawałki tak jak się to ma w przypadku tradycyjnych mat.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
szelmek napisał(a):
Karolek czemu uszkodzoną?

Tutaj pierwszy test siania. Na pierwszym planie wysiew "unpluged", w tle z "wysokim napięciem", różnica widoczna gołym okiem.
Podaj proszę numery i producenta trawek. Tam są dwa odcienie ?

Kuba1986

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hmmm... czyżby kolega "podłączył" trawę do prądu? Kiepski jestem w te klocki ale pewnie chodzi o takie przeprowadzenie prądu ( pola elektrostatycznego? ) by trawa sama z siebie stanęła dęba... czyż nie??

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 7
Techniki modelarskie 5
Techniki modelarskie 35
Techniki modelarskie 15