• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Trawa - ilość i jakość.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
127 1 0
Witam. Mam pytanie dotyczące siania trawy. Czy ktoś potrafi powiedzieć ile potrzeba trawy do obsiania jakiegoś obszaru? Nie chodzi mi o konkretne parametry, ale o przybliżone wartości. Np.: około 0,5 m kwadratowego - imitacja łąki -zużyłem 1 kg mieszaniny takich traw (rozmiar i producent). Czy podłoże pod trawę warto pomalować, czy klej można podbarwić i czy takie zabiegi mają sens? Może gęstość zasiewu nie wymaga specjalnego przygotowania podłoża? Pozdrawiam.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Trudno wyczuć konkretną ilość bo wszystko zależy od tego jak sama trawa ma wyglądać. Zwykły trawnik a'l pole golfowe zabierze mniej trawy niż bardziej skomplikowane struktury. Co do podłoża: osobiście przesiewam miejsca przeznaczone na trawę drobnym piaskiem. Po wyschnięciu zakraplam rozcieńczony wikol tak by gdzieniegdzie trawa się nie przykleiła. Stwarza to wrażenie podobne temu z natury. Piękna trawa rośnie tylko na przydomowych trawnikach. Czasami wystarczy mi przemalować miejsce pod trawę ciemną farbą w kolorze ziemi. To tam gdzie nie przewiduję "ziemnych placków" bez roślinności.

OP
OP
SzymonG

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
127 1 0
Dziękuję za szybką odpowiedź. Proszę jednak o podpowiedź co do ilości materiału - chodzi o zaplanowanie zakupu, żeby się nie wkopać w 3 kilo trawy, kiedy potrzeba ok. 500g. Zdaję sobie sprawę z trudności w konkretnych ilościach, ale "doświadczone oko" wie ile by zamówiło takiego produktu...:D

Adam80

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam. Mam pytanie dotyczące siania trawy. Czy ktoś potrafi powiedzieć ile potrzeba trawy do obsiania jakiegoś obszaru? Nie chodzi mi o konkretne parametry, ale o przybliżone wartości. Np.: około 0,5 m kwadratowego - imitacja łąki -zużyłem 1 kg mieszaniny takich traw (rozmiar i producent). Czy podłoże pod trawę warto pomalować, czy klej można podbarwić i czy takie zabiegi mają sens? Może gęstość zasiewu nie wymaga specjalnego przygotowania podłoża? Pozdrawiam.
Takiej odpowiedzi mógłby ci udzielić Daniel LoKo.
Ma duże doświadczenie w tej materii. :)

OP
OP
SzymonG

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
127 1 0
To oczywiście informacja przydatna wielu początkującym. W zależności od potrzeby gęstości i wielkości połaci zielonych - to już zależy od pomysłu na makietę - około 150 - 200 gram trawy na powierzchnię około 40 - 50 cm kwadratowych. Siew podstawowej warstwy rozmiar 2 mm. Dalej to inwencja indywidualna - co ci się podoba/chcesz mieć. Dosiewasz większą, gęściej... Jakieś poprawki... No i oczywiście nakazał mi próbować i doświadczać na małych powierzchniach i ilościach. Jak skopię, to nie żal materiału i terenu... Nie zapytałem o zgodę :oops:. Mam nadzieję, że nie zostanę za to wyklęty. Przecież forum ma służyć pomocą. Mam nadzieję :D

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Pamiętaj, że nie musisz od razu kupować dużych ilości. Są sklepy gdzie dostaniesz trawę elektrostytyczną w małych porcjach za niewielkie pieniądze. Ja tak trzy dioramy wysiałem i dopiero na makietę kupiłem większe ilości w pełnych workach.

OP
OP
SzymonG

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
127 1 0
Tak Adam, zdaję sobie z tego sprawę. Trzeba rozsądnie podchodzić do sprawy i, jako nowicjusz wiem, że trzeba małymi krokami i dużą ilością prób dochodzić do zamierzonych efektów. A tak swoją drogą, pewnie i Ciebie nie raz będę wywoływał do odpowiedzi :ROFL: Pozdrawiam.

Arcyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
caly Dworzec Swiebodzki " KOLEJKOWO " tymi trawkami jest obsadzony
To już wiem dlaczego tyle czekam na swoje zamówienie... (już miesiąc) :p

Potwierdzam, trawki ładne, ale jest ich naprawdę mało. Jak przeliczy się to na duże worki (to wydaje mi się, że się sporo przepłaca). W każdym razie niewiele zrobiłem, a kilka tych woreczków poszło...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 3
Dla początkujących 3