• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja TrainController™ (TC)

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
129 1 0
TrainController (TC) jest programem do sterowania makietą w DCC. Mam go od lat ale nie wykorzystuje wszystkich jego możliwości (np. rozkłady jazdy) i pomyślałem, że może dobrze by było rozpocząć wątek w którym moglibyśmy podzielić się doświadczeniem z TC, wyrażać o nim opinie i pomagać w sprawach technicznych.

Nie mam żadnych związków z producentem ani dystrybutorem tego oprogramowania poza tym, że jestem jego użytkownikiem. TC jest programem płatnym, obecnie (maj 2025) cena zaczyna się od 145 euro za wersję „brązową” poprzez wersję „srebrną” (448 euro) do 672 euro za wersję „złotą”. Wszystkie one są wersjami pełnymi. TC daje tez możliwość zainstalowania pełnej wersji bez płacenia ale występują ograniczenia w użytkowaniu a chyba najbardziej dokuczliwe jest resetowanie połączenia z makieta co kilka minut.

To co mi się podoba w TC to stosunkowa łatwość w ustawieniach, dobra przejrzystość i przyjazność obsługi przy istnieniu bardzo wielu możliwości i funkcji. To co mi się nie podoba to trudność w ustawieniu odpowiedniego zoomu na plan torowiska. Może macie jakiś patent na to?

Do nauki tego oprogramowania korzystałem z tutoriali Rudy's Hobby Channel na YouTubie a pierwszy odcinek można znaleźć tutaj.