• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tragiczna katastrofa na szlaku Terespol Pomorski-Parlin.

chudy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
konkretny rozpierdziel, z jaką prędkością jechał pośpiech bo wyczytałem na wp że maszynista zginął na miejscu a o dziwo "kierowca z bombowca" który nie zwraca uwagi na znaki przeżył

miki

Użytkownik
Reakcje
8 0 0
ZTCW zajechał, przepuścił brutto po czym uznał, że skoro miga i dzyndza dalej, to jest zepsute i można grzać dalej. Z wiadomym skutkiem. W dodatku to Chorwat

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
965 82 5
Tu lepiej widać.
''z jaką prędkością jechał pośpiech''....po tym torze mogą jechać 120km/h, biorąc pod uwagę, że maszynista mógł zacząć hamować-ze 100, nie mniej :neutral:

Załączniki

monomach

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zginęło dwóch pracowników kolei, z czego jeden na stanowisku pracy. Śmierć na służbie jest od wieków wpisana w ten zawód. Nie znałem tego Pana, ale bardzo mi go żal, śmierć przez ludzką głupotę [']['][']. Swoją drogą Chorwat powinien być aresztowany na 3 miesiące, za spowodowanie katastrofy w ruchu lądowym ze skutkiem śmiertelnym, z tego co pamiętam grozi od 2 do 12 lat. Niech sobie spokojnie posiedzi i przemyśli swoją głupotę.
A teraz jak sądzicie - ta EU07 będzie skasowana? Jest nieźle pogruchotana, zerwane wózki, ale ciekaw jestem, czy nie opłaci się jej naprawić? Choć podobno jest taka niepisana zasada, że maszyny w której zginął człowiek się nie naprawia...

mario84

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Drugą osobą to była pracownica PKP z Tczewa. Nie znałem tej Pani ale bardzo Mi przykro z tego powodu. Śmierć nawet nieznanej osoby boli. Szkoda tylko że debiutuje na tym forum w takim niezbyt szczęśliwym momencie.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
374 1 0
Pomoc dla rodzin ofiar katastrofy kolejowej w Świeciu
Redakcja "Rynku Kolejowego" organizuje pomoc finansową dla rodzin ofiar
niedawnej katastrofy kolejowej niedaleko Świecia. Wszystkich chętnych
prosimy o wpłaty na numer konta, który podajemy poniżej.
Nr rachunku 74105010251000002324268040 w ING Banku Śląskim, z dopiskiem
"POMOC DLA OFIAR WYPADKU KOLEJOWEGO".

Redakcja "Rynku Kolejowego" rozpoczęła akcję, przeznaczając 2000 zł na ten
cel, a Forum Kolejowe - Railway Business Forum przekazało sumę 5000 zł.

Zwracamy się z gorącym apelem do naszych Czytelników o wsparcie dla rodzin
ofiar katastrofy. Każda, nawet najmniejsza kwota będzie wyrazem solidarności
środowiska kolejowego.
(źródło: RK, 16 listopada 2007)

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
965 82 5
W piątek, ok. godz. 23 odblokowano tor, lokomotywę na platformie przetransportowano prawdopodobnie na teren lok. Bydg-Wsch. Wagony po ustawieniu na tor, ściągnięto na stację w Terespolu Pom, gdzie dwa oczekują na kasację, a pozostałe cztery na oględziny komisji co do ich dalszego losu.

Załączniki

krzysieksn61

Aktywny użytkownik
Reakcje
103 8 3
Co do tego wypadku to prędkość wynosiła 118 km/h lokomotywa po uderzeniu urwała się od składu,pogubiła wózki i obróciła się o 180 stopni,obydwie kabiny zmiażdżone,zginął maszynista z Kościerzyny CM Gdynia.
Co ciekawe kierowca z tira-Chorwat i to się akurat zgadza, przepuścił towarowy od Bydgoszczy i ruszył,a mianowicie miałem okazję poznać maszynistę z Lotos Kolej, który był na końcu tego składu w kabinie SM42 i widział jak tak naprawdę do tego wypadku pociągnął tego tira bus, który jechał z przeciwnej strony i być może kierowca busa widział tego pośpiecha ale bus jak to bus lekki to szybko przejedzie, a tir ma wagę. Facet z tira pomyślał skoro on jedzie to i ja pojadę,a tu niespodzianka...
Loka przewieziono do CM Bydgoszcz na teren Sekcji Bydgoszcz Wschód, gdzie żeby nie straszył widokiem maszynistów przykryto go plandekami z obu stron.Lok już został pocięty.

EU07-413 Bydgoszcz Bielawy-1.jpg
EU07-413 Bydgoszcz Bielawy-2.jpg