• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tp1-32 vs Tp1-18 Piko

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czym różnią się te dwa parowozy (Tp1-32 vs Tp1-18 Piko) w kwestii budowy i napędu modeli ?

pytania pomocnicze:
- czy silniki są z kolami zamachowymi i gdzie są zlokalizowane (tender / lokomotywa) ?
- czy zasilanie pobierane jest zarówno z kół tendera jak i lokomotywy?
- czy model posiada oświetlenie ?
- gdzie jest przewidziane miejsce na dekoder - Tp1-32 w lokomotywie, a w Tp1-18?

Fotki mile widziane :D

michal-c74

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Witaj,
W tym parowoziku silnik - pięciobiegunowy jest z małym kołem zamachowym umieszczony w tendrze.
Zasilanie prądu pobierane jest z kół tendra. Model ma oświetlenie.
Miejsce na dekoder przewidziane jest w lokomotywie. W swojej mam założony dek Lenza Standard +. Jeżdzi rewelacyjnie. To tyle ode mnie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.217 601 30
Wydaje mi się, że niczym się nie różnią. Jeden był sprzedawany w zestawie, drugi oddzielnie i pewnie dlatego mają różne numery.

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuje za odpowiedzi

Wydaje mi się, że niczym się nie różnią. Jeden był sprzedawany w zestawie, drugi oddzielnie i pewnie dlatego mają różne numery.
Zapytałem dlatego, iż w poniższym wątku z linku:
http://forum.modelarstwo.info/threads/gniazdo-dekodera-w-tp1-18.10247/#post-138483
pojawia się informacja "W parowozie go nie ma, jest w tendrze" i dotyczyła gniazda dekodera, a na zdjęciu widać, że jest w kotle :D

Witaj,
W tym parowoziku silnik - pięciobiegunowy jest z małym kołem zamachowym umieszczony w tendrze.
Zasilanie prądu pobierane jest z kół tendra. Model ma oświetlenie.
Miejsce na dekoder przewidziane jest w lokomotywie. W swojej mam założony dek Lenza Standard +. Jeżdzi rewelacyjnie. To tyle ode mnie.
Gdzieś na allegro wyczytałem ze model ma dwie osie z gumkami przyczepnościowymi i nie ukrywam - wzbudza to mój niepokój bo wynika z tego, że napięcie tak naprawdę brane jest tylko z jednej osi? jak to możliwe ?

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.556 146 0
Może piszącemu chodziło o osie tendra.
Mi wygląda (mając model przed sobą), że pozostałe osie (lokomotywy właściwej) też mają blaszki zbierające.

W kwestii różnic. Tp1-32 jest z DOKP Kraków, Par. Kraków. Tp1-18 nie jestem pewien czy nie jest z innej parowozowni.
Wzmiankowany tenże model posiada gniazdo dekodera w kotle.

michal-c74

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Tak, Kolega Misiek ma rację, że blaszki są też przy ośkach parowozu natomiast ośki tendra dokładnie dwie posiadają gumki :)
Jak masz na nią chrapkę to bierz bez obaw.
Tp1-18 przydział -> parow. Trzebinia; DOKP Kraków.

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Może piszącemu chodziło o osie tendra.
Mi wygląda (mając model przed sobą), że pozostałe osie (lokomotywy właściwej) też mają blaszki zbierające.

W kwestii różnic. Tp1-32 jest z DOKP Kraków, Par. Kraków. Tp1-18 nie jestem pewien czy nie jest z innej parowozowni.
Wzmiankowany tenże model posiada gniazdo dekodera w kotle.
To dobra wiadomość, że blaszki są też w lokomotywie :)

Poniżej link do archiwalnej aukcji i informacja o gumkach: "na czterech kołach gumki przyczepnościowe"

http://zarchiwum.pl/pkp_tp132_piko_57554_nowa_najtaniej_na_allegro-i1208675020.html

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 18
Tabor 105
Tabor 11
Tabor 6