• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Tory PIKO A-Gleis - podróbki?

dec87

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
354 5 0
Witam, wcześniej miałem zakupione w sklepie tory PIKO A-Gleis i miały one czarne podkłady. Ostatnio zakupiłem na znanym portalu kilka dodatkowych sztuk i mają one brązowe podkłady, czy możliwe jest że są to podróbki? PIKO wydawalo w roznych odcieniach podkłady? Nadruk i numery się zgadzają. Może różne lata produkcji? Spotkał się ktoś z czymś takim?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.963 16 0
Na AliExpress widziałem tory, które wyglądają identycznie jak tory PIKO.
Te same podkłady, ta sama szyna (sądząc po zdjęciach), ale podkłady były czarne.
Myślałem, że to kwestia zdjęcia.

Cenowo wychodziło na tyle co oryginalne PIKO, więc nie przyszło mi do głowy, że mogą być to podróbki.

OP
OP
dec87

dec87

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
354 5 0
I chyba sie utwierdzilem w tym, że są to podróbki. Ale może niech się wypowie może ktoś bardziej doświadczony. To że są to podróbki wnioskuje po porównaniu iglicy do rozjazdu BWL. W oryginale, którego jestem pewien jest ona z "szyny", a w podrobce jest U rurka:/
W załączniku wrzucam zdjęcia.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
dec87

dec87

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
354 5 0
Mam jedną zwrotnicę WR z iglicami U-rurki, choć wszystkie kupowane w sklepie AMC, więc prawdopodobnie były stosowane i takie i takie.
A kiedy kupowana? Może jeszcze PIKO stosuje inne zwrotnice w torach z podsypka które sa tegorocznym wypustem - mój oryginał jest właśnie odkrecony od podsypki. Być może wcześniejsze wersje iglicy mają z U rurki, a w tym roku zaczeli stosowac pelny profil.

OP
OP
dec87

dec87

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
354 5 0
Udało mi się znaleźć odpowiedź. Otóż wychodzi na to, że jakiś czas temu PIKO zaczęło modyfikować rozjazdy, a konkretnie ich iglice i zamiast U-rurki stosuje "szynę" o pełnym profilu. Źródło informacji - https://railway.zone/post/an-update-for-the-piko-a-track
Myślę, że to dość cenna informacja bo faktycznie też mi się obiło o uszy, że ludzie narzekali na ten element, że jest dość delikatny. Także teraz ten element jes znacznie mocniejszy po modernizacji. A ja wiem teraz, że zakupiłem tory, które maja co najmniej 2 lata :p

Temat do zamknięcia.