• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tory kolejowe w betonowym nabrzeżu

s.kazek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,

*** Jeżeli w jakimś innym wątku pojawiła się podpowiedź to proszę o link. Przeglądałem forum ale nie zauważyłem albo ominąłem ***

Planuje zrobić kawałem nabrzeża portowego z torami w skali 1:148 - brytyjska N. Dokładnie chodzi o to nabrzeże:
http://www.kennellyarchive.com/id/DJS007/

Czy ktoś z was robił już tory ''zalane'' betonem jak na powyższym linku.
A może ktoś znalazł w sieci jakieś wskazówki jak najlepiej zrobić takie tory.

Dzięki za wszelkie porady.

Sławek

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.316 67 5
Niestety moim dziełem jest znalezienie tego zdjęcia (pochodzi ze szwedzkiego zjazdu fremo-gdzieś już na forum dawałem link).
Pomyślałem, że może się przyda jako inspiracja :)

grzegorz kita

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
KSK 1:1
KSK Wrocław
Reakcje
688 14 0
witam
także nabrzeże i tory dla żurawia bramowego
eksperymentuje z gotową masą szpachlową - jak wyjdzie nawierzchnia betonowa na międzytorzu pośle fotki jak zdążę w świeta coś podłubać
wcześniej sypałem morski piasek z wodnym wikolem - efekt zasypanych torów nie do końca ale ujdzie

myslałem tez o kartonie w paskach ale z różnymi liniami załamania - by imitowały pęknięcia lub przerwy w nawierzchni
pozdr
grzegorz

Azrael

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak z ciekawości zapytam - co to niby ma imitować? Nie mówię o szutrowaniu tylko tym czymś za ogrodzeniem. Węgiel zasypany śniegiem czy jak... :?: :shock:

grzegorz kita

Zespół forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
688 14 0
witam
kolejne fotki z pracy - efektu ze zdjęcia nie udało się uzyskać i jest to raczej nierealne - chyba, że przy zastosowaniu szyny tramwajowej - wgłębienia muszą być tak głębokie jak obręcz koła
w celu ochrony zastosowałem kątownik z polisternu - międzt taki stały szalunek pójdzie masza szpachlowa ale już zabarwiona na kolor miału węglowego, kątowniki jako metalowe będa rdzawe - zobaczymy czy teki efekt jest możliwy

Załączniki

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Szkoda że nie skorzystałeś z proponowanej ci metody przez TT88,ale to twój wybór ;) Bo jeśli to ma być beton,to ..... no właśnie!

grzegorz kita

Zespół forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
688 14 0
witam
sprawdzam obie metody
tak czy tak wierzchnia warstwa jest do położenia
jak dotąd piasek w wikolem jest bardziej wytrzymały nie wiem jak zachowa sie altas pracując na zginanie
beton ma różną kolorystykę i granulat - z czasem robi sie porowaty gdy kruszywo się odspaja

zobaczymy
to jeden z planowanych doków pozostałe dzwigi będą na module z szerszym dzwigiem fallera 120163
pozdrawiam

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.316 67 5
Grzegorzu, czy coś się ruszyło z nadbrzeżem?
Pytam, bo ja przymierzam się do dioramki nadbrzeża. Nie zdecydowałem jeszcze, ale najprawdopodobniej będzie to fragment z magazynem.
Pytanie następne skierowane do kolegów z forum. Czy płyty betonowe (np. by popowe) występowały na nadbrzeżach z torami kolejowymi, czy raczej lity beton ?

Narazie zbieram materiały (płyty betonowe, tory i kawałek osb, jako podstawę już mam, zamówiony mur nadbrzeża fallera). W wyszukiwarce forum nie znalazłem nic o nadbrzeżach.
Będę wdzięczny za wszelkie fotki takowych. Mogą być współczesne, zapuszczone, stare, zaniedbane, obecnie używane i na poziomie.

Przy dobrych wiatrach w styczniu lub lutym pojawi się w dziale relacje.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 20
Techniki modelarskie 7
Techniki modelarskie 7
Techniki modelarskie 5
A
Techniki modelarskie 73