• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Tory H0 - Zamienniki?

Grzechu5552

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam

Z góry przepraszam za to, że ktoś się obrazi
Mogę w ten sposób wydać na siebie wyrok i być spalonym na stosie

Wiadomo - mamy na rynku wielu producentów kolejek elektrycznych H0 oraz torów do nich. Piko, Roco, etc...

O tory się rozchodzi...
Orientował się ktoś kiedyś, czy może istnieją jakieś... jakieś chińskie zamienniki rodem z AliExpress, dla takich A-Gleis lub odwróconego U, tyle że w lepszej cenie niż oryginały?

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
344 2 0
Cały ten temat to po co?
Kolego @KoVaL - temat został umieszczony w dziale dla początkujących. Każdy z nas kiedyś zaczynał i każdy zadawał "dziwne" z punktu widzenia bardziej doświadczonych kolegów pytania.
Kolega nie powinien negować tylko udzielić merytorycznej odpowiedzi. Do tego służy forum.
Nic co tanie nie będzie dobre
Rozumiem, że jedyne godne polecenia są tory Weinerta, bo przecież Piko, Roco, czy inne z tej półki cenowej są w porównaniu do Weinerta tanie - czyli nie będą dobre.
Idąc tym tokiem rozumowania, osoba początkująca w temacie ma od razu wpakować się w torowisko za kilka tysięcy złotych, (przykładowo "anglik" to już ponad 1000 PLN), po czym stwierdzi - to jednak nie dla mnie.

Myślę, że czasem warto nic nie pisać, niż zrobić "wpis dla wpisu".

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.680 124 86
Ale jaki jest problem poszukać sobie na wskazanym przez Ciebie portalu sprzedażowym?

Wpisz: "HO 1/87" (HaOoooo - nie zero:) ). Na pewno znajdziesz tanie tory za 12 PLN sztuka albo za 19 ;)...

Screenshot_20250109_185911_Chrome.jpg

Ostatnio edytowane:

kolighyt

Nowy użytkownik
Reakcje
33 0 0
Tylko, że te tory hanfiy sa droższe niż oryginalne piko. Tylko rozjazdy mają dobrą cenę. Jakbyś chciał coś taniego to polecam mehano. Sprzedawane również na sztuki jako raibud. Jedyny problem to jeden dostępny promień łuku 18 cali. Taki sam zresztą jak eaglemoss.

kolighyt

Nowy użytkownik
Reakcje
33 0 0
Pewnie pojedzie, dopóki nie zardzewieją. Kupiłem troche używanych torów Eaglemoss i część się okazała zardzewiała. Stąd sie dowiedziałem, że są stalowe :) Nie są najlepszej jakości. Mehano wygląda lepiej, ale to już 6 zł/szt. a nie 3,40 :) jak cie stać na lokomotywę Piko to i na tory po 11 zł (za tyle są łuki piko r2 na allegro).

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.513 28 1
Eee tam. Jeden z kolegów budował na Eaglemoss i wszystko śmiga. Jest nawet poradnik jak podłączać rozjazdy itd.
Plastiku jest tyle samo jak w rozjazdach PIKO. Nie ma co przesadzać. Idealne oczywiście nie są.
Na pierwsze, tanie rozwiązanie moim zdaniem są dobre.
TU LINK
Gdzieś czytałem, że na mehano nie pojedzie lokomotywka na DCC
Na Marklinie, bo to system trójszynowy. Na Mechano i innych pojedzie.
Producent lokomotywy, czy torów elektrycznie nie ma znaczenia. Byle było DCC (nie MARKLIN).
NIE ! Strzeż się U-rurek !!! :devil:

OP
OP
G

Grzechu5552

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Eee tam. Jeden z kolegów budował na Eaglemoss i wszystko śmiga. Jest nawet poradnik jak podłączać rozjazdy itd.
Plastiku jest tyle samo jak w rozjazdach PIKO. Nie ma co przesadzać. Idealne oczywiście nie są.
Na pierwsze, tanie rozwiązanie moim zdaniem są dobre.
TU LINK

Na Marklinie, bo to system trójszynowy. Na Mechano i innych pojedzie.
Producent lokomotywy, czy torów elektrycznie nie ma znaczenia. Byle było DCC (nie MARKLIN).

NIE ! Strzeż się U-rurek !!! :devil:
A czemu U-rurki są takie paskudne?
W sensie... Sam mam kilka sztuk u siebie, ale nie mam jak ich przetestować. No ale widzę że jak się wpina to nie do końca to samo co A-Gleis
No ale kiedyś tylko takie były i jakoś dawały radę :p

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.513 28 1
Tylko takie były. Przede wszystkim system cyfrowy wymaga dobrego, stałego zasilania z torów.
Nowe konstrukcje i stopy użyte do produkcji szyn dobrze przewodzą prąd,
połączenia między szynami są na złączkach, ich profil zapobiega wyginaniu.
Czyli U-rurki nie mogłyby być zaśniedziałe, zardzewiałe i przede wszystkim krzywe i jeszcze połączenia powinny być trwałe i pewne.
Pokaż mi takie U-rurki po dziesiątkach lat od zakończenia ich produkcji...
Wiem, że są tanie na Allegro, całe pakiety wyprzedają, ale nie kupuj ich do DCC. Do analogu zresztą też.

Kingjuljan

Aktywny użytkownik
Reakcje
556 2 0
Nic co tanie nie będzie dobre.
Tutaj nie mogę się zgodzić, niejednokrotnie płacimy za "znaczek" grube pieniądze, gdzie "za rogiem" sprzedają to samo, a czasem nawet lepsze w wyraźnie niższej cenie. Chińczycy w tych tonach badziewia też mają swoje perełki, więc tego typu pytania nie są bezzasadne.

A wracając do tematu, nie mam dużego doświadczenia z torowiskiem, ale posiadam stos Piko A-gleis na podsypce do podłogówki. Jeszcze nie były czyszczone (choć będę musiał w końcu to zrobić profilaktycznie:p) i cały czas jazdy w DCC są bezproblemowe. Więc do zabawy polecam jak najbardziej;)