• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Toruń Wschodni

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.132 129 19
Witam!

Nie każdy miał okazję bywać w Toruniu, ale nie którzy zapewne już byli i może zachaczyli o Toruń Wschodni. Moim zdaniem jest to jedna z piękniejszych stacji, mimo że jest tam tych grafiti, i innych nie ciekawych rzeczy. Jest to w prawie w 100% usygnalizowana sygnalizacją kształtową (sprawną). Jej urok jest niestamowity. Posiada lokomotywownię wachlarzową i wiele bocznic. O co mi chodzi? Chciałbym przedstawić tą stację. Sporządzić jej plan i dowiedzieć się trochę o niej. Jaki tabor ją odwiedzał, oraz innych ciekawostek, a przedewszystkim pokazać zdjęcia tej stacji. Moim marzeniem jest zbudować chociaż trochę podobną stację do stacji Toruń Wschodni. Wiem jest to szalony i postrzelony pomysł i wydatek gigantyczny nie na nasze kieszenie. Może były by osoby również chętne na coś takiego i razem byśmy coś takiego stworzyli? Plan pewniew nie wypali, a pomysł zostanie skomentowany np. tak:

-,,Jedna sprawa - szerokość.
Tak na oko ponad 2 metry samych torów, plus budynki, rampy.
Trzeba by lewitować, aby rozprzęgać wagony''.
-,, ... przy wyborze projektu niestety musimy zachować zdrowy rozsądek, duze stacje sa piekne ale i praktycznie nieralne do odtworzenia w modelu''.
- myślmy realnie

Takie np. mogą być komentarze (dwa z nich to wypowiedzi pewnych osób, nie mówie kogo i cytuję).

Niedługo podam kilka zdjęć wykonanych przeze mnie w wakację.

Pozdrawiam!

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.132 129 19
Witam ponownie.

Przepraszam, że fotki dopiero teraz, ale nie mogłem znaleźć czasu. Fotki są robione kamerą, mogą być trochę niewyraźne. Proszę o ocenę oraz jaka jest wasza opinia o tym dworcu po obejrzeniu tych fotek.

Załączniki

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.132 129 19
Muszę napisać kolejny post gdyż w jednym poście można umieścić tylko 10 fotek.

Załączniki

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
359 5 1
Tor 7 jeśli wogóle istnieje to jest po stronie torów nieparzystych, tzn patrząc ze wzrostem kilometraża po prawej stronie toru Nr 1 gdzieś pomiędzy torami 5 i 9 :D

P

Paweł Piotr

Gość
Odnośnie postu Tomka K. podaję odpowiedni tekst przepisów Ir-1 (R-1):
" ... 4. Tory na szlakach i na stacjach oznacza się według następujących zasad:
1) tory szlakowe i stacyjne oznacza się liczbami, które w mowie wyraża się:
a) odnośnie torów szlakowych - liczebnikami głównymi (jeden, dwa itd.),
b) odnośnie torów stacyjnych - liczebnikami porządkowymi (pierwszy, drugi itd.),
2) na szlaku dwutorowym tor prawy, patrząc od początku linii ku jej końcowi, jest torem nr 1 (jeden), a tor lewy - torem nr 2 (dwa),
3) numerację torów na szlakach wielotorowych ustala Zarząd PKP PLK S.A.,
4) torem nr 1 (pierwszym) na stacji jest tor główny zasadniczy będący przedłużeniem:
a) na liniach jednotorowych - toru szlakowego, położonego bliżej początku linii zgodnie z jej kilometrażem,
b) na liniach dwutorowych i wielotorowych - toru szlakowego nr 1 (jeden).
Na stacjach węzłowych do oznaczenia toru nr 1 (pierwszego) miarodajną jest linia kolejowa wyższej kategorii, a przy równorzędności linii przyjmuje się linię o większym obciążeniu ruchem pociągów,
5) tory stacyjne znajdujące się po prawej stronie toru głównego zasadniczego nr 1 (pierwszego) patrząc od początku linii ku jej końcowi, oznacza się kolejnymi liczbami nieparzystymi, a tory stacyjne znajdujące się po lewej stronie toru głównego zasadniczego nr 1 (pierwszego) kolejnymi liczbami parzystymi,
6) jeśli tory główne podzielone są rozjazdami na części, a urządzenia sterowania ruchem umożliwiają przyjmowanie pociągów na poszczególne części toru, to każdą z tych części należy uważać za oddzielny tor i odpowiednio ją oznaczyć (np. dodając do numeru toru literę),
7) grupy torów oznacza się literami lub w sposób ustalony w regulaminie technicznym; dla każdej grupy przeznacza się osobną dziesiątkę lub setkę liczb; tory poszczególnych grup oznacza się według zasad ustalonych w pkt. 5 albo kolejnymi numerami".
No teraz kolega nie będzie szukał toru 7 pomiędzy torami 6 i 8...

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Jedno, krótkie pytanie o semafory karzełkowe kształtowe cyt. '' jeden z trzech w województwie'', kujawsko-pomorskim-dopisek pytającego.
Toruń Wschodni, Chełmża iiiiii :?:

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.132 129 19
Bardzo dziękuję za odpowiedź. W lipcu i sierpniu w wolnych chwilach wpadałem i tworzyłem wstępny plan układu torowego dworca Toruń Wschodni. Zdjęcia nie są powalająco wyraźne, ale coś na nich powinnno dać się zobaczyć.
Zdjęcie po planie przedstawia miejsce, którego na planie nie ma (bocznice w oddali). Oto one:

Poprawiłem nieco obrazki a jeden oryginalny pozostawiłem dla pokazania różnicy ;)
W Corel PHOTO-PAINT:
:arrow: "obrazek" ->"dopasuj" ->"automatyczne równoważenie poziomów",
:arrow: "obrazek" -> "przekształć w" -> "skala szarości (8 bitów)"
:arrow: zapis ze współczynnikien jakości 40

:D

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Trzeci kurdupel jest w Starogardzie Gdańskim, ale to już województwo Pomorskie. ;)
Mówienie mi ''na Pan'' jest niezbędnie zbędne-wystarczy po prostu Zbychu.