• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Toruń - 24-25.01.2026

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.357 104 4
Ah to uprzedzenie z każdej strony, nawet się załapałem w ujęciu na wyżej wspomnianym filmiku;). To jest moja subiektywna opinia, widziałem wiele młodych osób od strony organizacji i nie ma ona na celu zdemotywować tylko dać odrobinę pomocnej sugestii od strony widza.
Sugestia w części wątpliwa, bo jak waloryzować tabor z OBB lub SBB, nawet zabytkowy błyszczy nowością, nawet współcześnie jeżdżące kible nie przypominają już zardzewiałego i brudnego taboru z przed kilku, kilkunastu lat. Co do taboru towarowego zgadzam się waloryzacja mile widziana, jednak jest coś takiego jak szacunek dla woli właściciela, który może nie chce brudzić swojego taboru, a może nie ma na to czasu lub zwyczajnie umiejętności, a jednak od czasu do czasu chciałby poczuć fan z przejazdów po makiecie.

kaktus

Użytkownik
Reakcje
85 12 0
Sugestia w części wątpliwa, bo jak waloryzować tabor z OBB lub SBB, nawet zabytkowy błyszczy nowością, nawet współcześnie jeżdżące kible nie przypominają już zardzewiałego i brudnego taboru z przed kilku, kilkunastu lat. Co do taboru towarowego zgadzam się waloryzacja mile widziana, jednak jest coś takiego jak szacunek dla woli właściciela, który może nie chce brudzić swojego taboru, a może nie ma na to czasu lub zwyczajnie umiejętności, a jednak od czasu do czasu chciałby poczuć fan z przejazdów po makiecie.
Wątpliwa bo? I znowu jakieś domysły bez podstawy, nie bez powodu dałem czystych w cudzysłowiu to skrót myślowy nawiązujący do modeli bez żadnej ingerencji w drodze do odwzorowania rzeczywistości. Naprawdę osobiście mam bardzo zbliżoną opinie, także wystarczy następnym razem poprosić o rozjaśnienie, a nie siać ferment:)

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.357 104 4
Bo 90% widzów ma gdzieś czy tabor jest wyjęty z pudełka, czy pobrudzony, interesuje ich tło i fakt że to wszystko działa w takiej skali, że kilkudziesięciu ludzi jest w stanie zjechać się z całej Polski połączyć wszystko i sprawić im radość, jakiej w domu na dywanie nie uświadczą.
Na wieloletnią bytność na tego rodzaju spotkaniach, także poza Polską, zauważyłem że bardzo mało jest widzów zwracających uwagę na stopień ubabrania modeli, jeśli już to na ładunki na wagonach i całe składy przypominające im spotkania z koleją w realu, bo nikt normalny nie ogląda stopnia pokrycia wagonów rdzą, smarem, czy "nalotem z hamulców". Przeciętny widz zachwyca się odwzorowaną infrastrukturą kolejową, odwzorowanym krajobrazem, cieszy się widokiem krówek na łące, czy scenkami z życia, automatycznymi rogatkami i ruchem jaki na takiej makiecie się odbywa.
A ferment póki co to sieje kolega i żadne rozjaśnianie tego nie zmieni.

kaktus

Użytkownik
Reakcje
85 12 0
Bo 90% widzów ma gdzieś czy tabor jest wyjęty z pudełka, czy pobrudzony, interesuje ich tło i fakt że to wszystko działa w takiej skali, że kilkudziesięciu ludzi jest w stanie zjechać się z całej Polski połączyć wszystko i sprawić im radość, jakiej w domu na dywanie nie uświadczą.
Na wieloletnią bytność na tego rodzaju spotkaniach, także poza Polską, zauważyłem że bardzo mało jest widzów zwracających uwagę na stopień ubabrania modeli, jeśli już to na ładunki na wagonach i całe składy przypominające im spotkania z koleją w realu, bo nikt normalny nie ogląda stopnia pokrycia wagonów rdzą, smarem, czy "nalotem z hamulców". Przeciętny widz zachwyca się odwzorowaną infrastrukturą kolejową, odwzorowanym krajobrazem, cieszy się widokiem krówek na łące, czy scenkami z życia, automatycznymi rogatkami i ruchem jaki na takiej makiecie się odbywa.
A ferment póki co to sieje kolega i żadne rozjaśnianie tego nie zmieni.
Z czym Ty w tym momencie wyskakujesz i jeszcze zwalasz, że to ja sieje bzdury? Proszę przeczytać uważnie i ze zrozumieniem, że jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia i wypowiadam się jako pojedynczy widz, a nie "90%".

PS: Czy jeśli "większość" ma naszą pracę gdzieś to mamy robić to na odwal, czy dążyć do perfekcji naszych możliwości?

MaxXxi47

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Z czym Ty w tym momencie wyskakujesz i jeszcze zwalasz, że to ja sieje bzdury? Proszę przeczytać uważnie i ze zrozumieniem, że jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia i wypowiadam się jako pojedynczy widz, a nie "90%".

PS: Czy jeśli "większość" ma naszą pracę gdzieś to mamy robić to na odwal, czy dążyć do perfekcji naszych możliwości?
Gdybyś tą subiektywną opinię napisał normalnie jak człowiek a nie wspominał o psuciu wystawy i obawianiu się o przyszłość imprez to może byłoby to odebrane lepiej. A tak na atak masz atak i mimo że faktycznie coś w tym jest, że lepiej mogłoby to wyglądać, nikt nie będzie Ci racji na taki "rant" przyznawał.

Taxido

Użytkownik
Reakcje
79 0 0
Nigdy nie byłem zwolennikiem pewnych ortodoksyjnych poglądów w świecie modelarskim, ale niestety boję się o przyszłość imprez przez ilość bardzo "czystych" modeli, które psują efekt wystawy.
Wydaje mi się, że kolega owszem wyraził swoją subiektywną opinię, ale nie do końca jasno i włożył tym kij w mrowisko. No, bo tak:
1. Jestem niemal pewien, że żadnego znaczenia dla przyszłości imprez kolejowych nie ma fakt, że na tych imprezach jest coraz mniej taboru po tzw. waloryzacji. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
2. Lepiej byłoby napisać, że jest się zwolennikiem przybrudzonego, urealnionego wizualnie taboru, a na tej imprezie było go trochę mało i przez to kolega czuje niedosyt.

Po prostu dbajmy o jasny przekaz, bo od słowa do słowa..., a po co?

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.357 104 4

Waszych? Te czasy to już chyba słusznie minęły?
Przecież piszesz "uważnie i ze zrozumieniem, że to tylko i wyłącznie twoja subiektywna opinia i wypowiadasz ją jako pojedynczy widz".
Coś ci się nie spina ta twoja, czy wasza, trudno już rozeznać, opinia.
Co do tego gdzie "większość" ma pracę modelarzy to widać, że chyba nigdy nie byłeś na takim spotkaniu w roli innej niż krytyka, bo ludzie podziwiają pracę modelarzy, z niedowierzaniem dowiadując się że wiele rzeczy robimy sami, ile poświęcamy na to czasu, są w większości pełni podziwu i niekiedy spędza się wiele czasu na opowiadaniu co i jak się zrobiło.
Osobiście w Toruniu jeździłem składem zwaloryzowanym, choć na haku "czystej" lokomotywy, bo akurat była świeżo po remoncie;).

Ostatnio edytowane:

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.207 62 1
Panie Tomaszu, @Tomasz Sauer - proszę nie tracić czasu na jałowe dyskusje. Do zobaczenia przy makiecie, z taborem zwaloryzowanym bądź nie, z figurkami w środku bądź nie, z oświetleniem wnętrza lub nie, z rozkładem jazdy bądź nie, z taborem ze Szwajcarii, bądz nie... ...i można by tak było wymieniać bez końca. Ale w tym wypadku, pewien młody człowiek, nie pierwszy to raz udowadnia, że nie warto.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.596 392 20
Panowie. Nie ma co dyskutować. Proponuję zaprosić kolegę @kaktus na następną imprezę kolejową, niech przywiezie swoje moduły i pięknie zwaloryzowany tabor, którym będzie jeździł po makiecie.