• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tort w stylu wielkomiejskim

Reakcje
422 3 0
makieta3.jpg
Witam.
Po raz kolejny w moim życiu buduję makietę. Tym razem w dobie internetu postanowiłem zaciągnąc rady forumowiczów. Niestety wymiary makiety są zdefiniowane miejscem jakim dysponuję i nie mogą ulec powiększeniu. Jest to wymiar 220x135. Deska już zakupiona. Nie musi byc rozbieralna. Tory Roco Line. Zielona trasa łuki R2,R3. Niebieska R6 ona też będzie zelektryfikowana. Torowisko jest już zakupione, ewentualnie mam w zapasie dwie lewe proste zwrotnice i sporo łuków R2,R3 oraz kilka R4 i R9. Charakter makiety (wielkomiejska) też jest zdefiniowana budownictwem które posiadam. Duży dworzec Bonn firmy Kibri i kilkanaście kamienic wielkomiejskich oraz Browar Vollmer-a. Poza tym magazyny,wieże wodne, stanowiska do nawęglania. Zamieściłem zdjęcia makietki którą wcześniej "popełniłem", miała wymiar 100x100. I tą zabudowę chciałbym upchnąc na nowej makiecie. Wiem, że to z realizmem nie ma nic wspólnego, ale zależy mi na jak największej ilości poruszających się składów, oraz wykorzystaniu posiadającej zabudowy. Jeśli można prosic o konstuktywne uwagi, będę wdzięczny. Sterowanie lokomotywami DCC, sterowania zwrotnicami nie będzie.

DSCN0383.JPG
DSCN0283.JPG

Reakcje
1.219 51 6
No sporo tego wszystkiego na tej powierzchni. Dworzec wieeeelki. Już samo upchnięcie budynku dworca z ulicą powyżej, nie zostawi Ci chyba zbyt wiele miejsca na te rampy do browaru i magazynów. Nie bardzo tylko rozumiem te obiekty ( w tunelach !) na górze. Domyślam się, że tunele i dworzec górny z magazynem to alternatywa, nad którą się zastanawiasz.

OP
OP
Przemek Kamiński
Reakcje
422 3 0
makieta4.jpg
Te jaśniejsze zielone tory to tory w tunelu. Zabudowa nad tunelem to drugi dworzec. Mam nadzieję upchnąc tą całą zabudowę miejską która jest na zdjęciu powyżej. Ona zajmowała na poprzedniej makiecie powierzchnię 30x100 a wymiary całej obecnie planowanej to 135x220. Jeszcze jedno- niebieska linia będzie zelektryfikowana, bez bocznic. I lekka modyfikacja torowiska:)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Trochę to naćkane. Trudno trochę na tak małej powierzchni zrobić klimat wielkomiejski. Chyba, że zrobisz to na zasadzie Warszawy Centralnej - miasto na górze, tory na dole.
Budynki masz fajne, ale nad układem torowym bym się baaaardzo mocno zastanowił. Zaglądnij do mojego wątku o makietach dla średnio leniwych. Może coś Ci spasuje. Obecny plan może się odbić niemiłą czkawką w trakcie budowy. Układałeś już z torów ten układ na podłodze? Przykładałeś kartki papieru o wymiarach danych budynków na próbę?

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
330 2 0
Cześć przekam :D
Ja wyskoczę z paroma uwagami ;)
- czy podjazdy i zjazdy na dej makiecie nie będą za ostre?
- dworzec i magazyn na górze - jaki pociąg może obsłużyć taki peron?

Nawalone jest tego wszystkiego, ale mi się podoba :ROFL:
Opcjonalnie kilka sugestii:
linię dwutorową dać na zewnątrz i schować w tunelu - zyskasz więcej miejsca na miasto
jednotorową puścić środkiem (może z jakimś przystankiem? i bocznice (y)
zmodyfikować nieco układ dworca

OP
OP
Przemek Kamiński
Reakcje
422 3 0
Witam. Linia dwutorowa jest właśnie w tunelu. Ale nie mogę jej dalej odsunąc bo będzie wcześniej wchodzic pod linię niebieską i nie "wyrobię" ze skrajnią. Linia jednotorowa niestety musi byc na zewnątrz i wjeżdzac na górną stację bo będzie zelektryfikowana a jej łuki to R6, zależało mi na nich (łukach) bo mam długie parowozy których nie chciałbym puszczac na mniejszych łukach. To samo tyczy się elektryfikacji linii, nie może biec w tunelu bo nie dam rady ze skrajnią. Górny poziom będzie podniesiony tylko o 7cm. Składy które będą tam wjężdżac to max 5 wagonów. Z podjazdami o takim pochyleniu miałe doświadczenie na innej makiecie-nie było problemu.
[quote="Paparazzi 97, post: 192939, member: 5122")
- dworzec i magazyn na górze - jaki pociąg może obsłużyć taki peron?
Mam wagony motorowe- i tam mogą miec przystanek. Pod magazyn podjadą małe składy z małymi parowozami.

zmodyfikować nieco układ dworca[/quote]
Co miałeś na myśli o modyfikacji układu?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 9
Planuję 155
Planuję 10
Planuję 41
Planuję 105