Gdzie powinny być umieszczone nastawnie i jak od nich poprowadzić odpowiednie pędnie do rozjazdów i semaforów.
Jeśli się mylę i semafory kształtowe nie mają pędni to proszę o poprawienie.
Co do budynków nastawni, to bardzo podobają mi się takie nastawnie bramowe. Jeśli to będzie możliwe, chciałbym aby choć jedna taka znalazła się na mojej makiecie.
To od początku. W większości wypadków semafory kształtowe oraz zwrotnice i wykolejnice nastawiane są za pośrednictwem pędni. M.in. z tego powodu przy mechanicznych urządzeniach srk zwykle na stacji są dwie nastawnie, na obu końcach. Drugim powodem jest to, że przy takich urządzeniach zajętość torów stacyjnych jest stwierdzana wzrokowo przez personel nastawni, z jednej nastawni nie da się ogarnąć wzrokiem całej stacji. Wyjątkiem są małe stacje przelotowe i mijanki, gdzie może być jedna nastawnia na środku, zwykle w budynku stacji. Przy urządzeniach mechanicznych pędniowych nie budowano nastawni bramowych, ponieważ nie da się z nich wyprowadzić pędni. Drugim typem urządzeń srk, gdzie stosowano sygnalizatory kształtowe są urządzenia elektromechaniczne, tzw. suwakowe. W tych urządzeniach semafory i tarcze oraz zwrotnice nastawia się za pomocą elektrycznych napędów umieszczonych przy zwrotnicach i na masztach sygnalizatorów. W tym wypadku oczywiście pędni nie ma. I właśnie przy urządzeniach suwakowych stosowano nie raz nastawnie bramowe. Ale także przy urządzeniach suwakowych umieszczano na stacji zwykle dwie nastawnie, bo również tu stwierdzanie zajętości torów następuje wzrokowo.
Na rysunku zaproponowałem po dwie nastawnie na obu stacjach. Na głównej stacji, po prawej stronie, na niebiesko zaznaczyłem dwie alternatywne lokalizacje nastawni. Kolorem zielonym narysowałem ew. nastawnię bramową, jeżeli na stacji miałyby być urządzenia srk suwakowe. Nastawnia po lewej stronie musi być w każdym wypadku.
Na tak małym rysunku nie da się nanieść układu pędni (przypominam, że powinny być nie tylko do semaforów, ale także do zwrotnic i wykolejnic). Nie mogę też obiecać, że zaprojektuję układ pędni na większym rysunku, bo to jednak sporo pracy. Koledze
@zajcew zalecałbym głębsze postudiowanie tego zagadnienia, a zacząłbym od dwóch wątków na naszym forum:
"Sterowanie ruchem kolejowym - teoria i praktyka" oraz "Zwrotnice, napędy, kanały, pędnie".
Sprawę dodatkowych kresek na symbolach semaforów wyjaśnił już kolega
@t_domagalski - dziękuję.