• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tor odjazdowy i przyjazdowy

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Szanowni koledzy. Spotkałem się z pojęciem torów przyjazdowych i odjazdowych (nie chodzi mi o przyjazdowo-odjazdowe). Domyślam się, że są to toru główne zasadnicze i dodatkowe na które odbywa się tylko wjazd lub tylko wyjazd pociągu. Czy tego typu tory występują na stacjach przelotowych ? Jeśli tak to w jaki sposób ustala się sygnalizację takiego toru, czy semafor wyjazdowy jest wtedy od strony jednej z głowic rozjazdowych a od drugiej np. tarcze manewrowe. Jak to jest ? Prosiłbym też o przykłady stacji przelotowych na których są wyznaczone tego typu tory.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Moim zdaniem to nie ma sensu na stacji przelotowej poniewaz w tym pomysle chodzi o rozdzielenie czynnosci obslugi pociagow konczacych i zaczynajacych na danej stacji bieg np na stacji rozrzadowej lub stacji zakladowej obslugujacej duza firme [kopalnia, rafineria] lub przy obsludze pociagow pasazerskich na stacji postojowej. Jezeli takie tory wystepuja na stacji przelotowej to jest to osobna grupa torow ale ja takiej stacji nie kojaze.
Sygnalizacja np taka http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/f/f2/Gdynia_Postojowa1.png - tory u dolu przyjazdowe, tory u gory odjazdowe.

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
391 5 1
Tory przyjazdowe i odjazdowe występują głównie na stacjach rozrządowych i to pod postacią całych grup torów. Grupa przyjazdowa to tory na których pociągi kończą bieg i z tych torów wagony są rozrządzane najczęściej przez górkę rozrządową na tory kierunkowe skąd są przestawiane na grupę odjazdową i po sformowaniu w pociągi odjeżdżają w dalszą drogę. Czasem grupa odjazdowa jest wspólna z grupę kierunkową, a czasem można na mniejszych stacjach spotkać grupy przyjazdowo-odjazdowe. Takie układy występują na małych stacjach manewrowych w układzie poprzecznym tzn. w układzie gdzie grupy nie następują jedna za drugą tylko obok siebie. Taką stacją jest np. Tarnów Filia.