• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tor do jazdy oraz tor do programowania

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam,

Robię właśnie okablowanie do mojej domowej "makietki". Chciałbym miec jeden odcinek do torów programowania loków. Czy jest mozliwość aby do całej makietki wpiąć jeden całkowicie izolowany odscinek torów, który byłby podłączony do wyjścia Praogramking Track w centralce. Na logikę wydaje mi się, że tak ale wole spytać speców (-:

Mam Z21, ktora ma 2 wyjścia: jedno do "normalnych" tórów oraz właśnie Programmikng Track. Jest możliwość ustawienia konkretnego napięcia dla każdego wyjścia o ile to ma znaczenie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.467 68 5
Widziałem w internetach kilka opisanych projektów makiet, które zakładały taki tor do programowania i nie był zupełnie osobno, więc pewnie się da.
Ale niech spece się wypowiedzą w kwestiach technicznych :)

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
196 3 0
Ja mam tor do programowania jako część bocznicy. Odizolowany odcinek, podłączony przez przełącznik dwupozycyjny. W jednym położeniu przełącznika tory mają normalne zasilanie, a w drugim z wyjścia toru do programowania.

Edit:
Tak jak na rysunku który Dominik wstawił w międzyczasie. :)

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
hm, dziękuję choćz tym przełącznikiem to mnie zadziwliście - pytanie laika, czemu służy ten przełącznik? Przypuszczam, że może macie centalki z 1 wspolnym wyjściem. Natomiast tak jak sygnalizowałem centralka Z21 ma 2 osobne wyjścia: jedno na main track, drugie na programming track. Można w centrlace ustawić identyczne napięcie na 2 odcinkach więc zakładając, że odcinek do mpgragramowaia (odizolowany z 2 stron) będzie np. w środku pomiędzy innymi odcinkami to jako laik nie widzę przyczyny dla stosowania przełączników. Mylę się?

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
Czytaj WSZYSTKO ze zrozumieniem. Pisali Koledzy, że odcinek toru do programowania to bocznica. Czyli tor ślepy. Dzięki takiemu przełącznikowi może być elektrycznie podłączony do normalnego zasilania ALBO do wyjścia programującego. Wjeżdżasz pojazdem na odcinek, przełączasz, programujesz, przełączasz, wyjeżdżasz.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
508 8 0
pytanie laika, czemu służy ten przełącznik? Przypuszczam, że może macie centalki z 1 wspolnym wyjściem.
Centralka a właściwie Booster ma dwa oddzielne wyjścia. Tak jak pisałeś pow. jedno na "Main Track", drugie na "Programming Track".
Podczas normalnej pracy przełącznikiem podłączasz zasilanie toru programowania do pozostałej części torów.

Tak jak to @sluzbowo napisał :)

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Acha, teraz rozumiem. Choć nadal zastanawiam się dlaczego mały odcinek torów (tym bardziej bocznica) nie może być na stałe podłączona do wyjścia "programming track". Wydaje się to prostsze niż istalowanie dodatkowgo przełącznika na makiecie. Planuję na mojej jakieś 30 różnych podłączeń do torów więc każde jedn0 mniej robi dla mnie różnicę.
W każdym razie dziękuję za odpowiedzi.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
196 3 0
Choć nadal zastanawiam się dlaczego mały odcinek torów (tym bardziej bocznica) nie może być na stałe podłączona do wyjścia "programming track".
Dlatego, ze na taki odcinek nie wjedziesz lokiem. Wizualnie nie bedzie roznicy niby ciaglosc torow. Natomiast techniczne bedzie ten tor wylaczony z uzytkowania. Zeby zaprogramowac loka bedziesz musial go postawic na tym odcinku albo recznie przeciagnac. Ciaganie lokow z zablokowanymi kolami to srednio pozyteczne rozwiazanie (zwlaszcza jak ktos ma modele z gumkami przeczeponosciowymi).
Moze ustawienie 4 lub 6 osiowego diesla to nie jest jakis wielki wyczyn ale juz ustawianie Big Boy'a 4-8-8-4 + 14 kol w tendrze do przyjemnosci nie nalezy. Dlatego stawiam model raz na torach i jak potrzebuje przeprogramowac cos na torze do programowania po prostu wjezdzam na niego i przelaczam z zasilania na wyjscie do programowania z centralki.

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
no ale właśnie dlaczego wyłączam z eksploatacji. Tu jest prąd i tu jest prąd. To same napięcie i oczywiście polaryzacja. Czy mam rozumieć, że może sygnał DCC nie jest identyczny na dwóch wyjściach z centralki?

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
Po to centralka ma 2 oddzielne wyjścia - do sterowania i do programowania - żebyś sobie nie zaprogramował wszystkich dekoderów w układzie takimi samymi parametrami.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
196 3 0
Moze i napiecie to samo (nie jestem pewien, nie mierzylem) ale na 100% natezenie ograniczone zeby nie usmazyc dekodera przy programowaniu. Lokiem nie pojedziesz na torze podlaczonym do wyjscia dla programowania. Niektore dekodery w pelni zaprogramujesz na torze glownym i niepotrzebny im wogole tor do programowania. Inne czesciowo mozna zaprogramowac na torze glownym, a niektorych CV nie zmienisz bez toru do programowania. Zadnego dekodera nie odczytasz na torze glownym, niektore da sie odczytac na torze do programowania. Nikt nie nakazuje tego robic ... padlo pytanie to odpowiadam. Mi wygodniej jest miec taki tor.

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
"Lokiem nie pojedziesz na torze podlaczonym do wyjscia dla programowania" - to mi wyjaśnia wszystko. Kompletnie tego nie wiedziałem. Dziękuje.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
508 8 0
"Lokiem nie pojedziesz na torze podlaczonym do wyjscia dla programowania"
Inaczej jest w przypadku centralki NanoX. Tam przełącznik jest niepotrzebny. Wyjście "Main Track" jest podłączone równolegle z wyjściem "Programming Track".
Z tą różnicą, że szeregowo z wyjściem "Main Track" są styki przekaźnika w centralce. Przed programowaniem można bez problemu wjechać z toru głównego na tor do programowania. W momencie włączenia funkcji programowania, przekaźnik odłącza zasilanie do toru głównego, pozostawiając zasilanie na torze do programowania.